Politerno > Україна і світ > Найманці “Вагнера” прагнуть влади в Кремлі, – Forbes

Найманці “Вагнера” прагнуть влади в Кремлі, – Forbes

  • 18 Жовтня, 2022
  • 442 Переглядів
  • 0

Глава ПВК “Вагнер” Прігожин, схоже, переслідує особисті цілі, відправляючи своїх найманців в наступ на Донбасі в той час, коли армія РФ майже втратила боєздатність.

Через шість тижнів після того, як армія України почала подвійний контрнаступ на північному сході і півдні, російські сили по всій лінії фронту намагаються утримати позиції, готуючись до нових українських атак.

Є лише одне місце, де росіяни все ще намагаються наступати. Це район навколо міста Бахмут, розташоване в самому центрі «проклятого трикутника» між Донецьком, Луганськом і Сєвєродонецьком. Втім, наступ на Бахмут веде не зовсім армія Росії.

Про це пише Forbes, пояснюючи, що в боях беруть участь бойовики так званих «ДНР» і «ЛНР», а головне - найманці групи «Вагнер».

Найманці з самого початку війни брали участь у боях. І зараз в Україні їх тисячі. Операції «Вагнера» і так званих «республік» невеликі за масштабами. У Міноборони Великої Британії повідомили в минулу п’ятницю, що вони «швидше за все» просунулися в села Опитне і Іванград на півдні від Бахмута. Водночас, найманці «Вагнера» «досягли обмежених успіхів» в тому ж районі. В британському Міноборони зауважили, що з початку липня регулярна армія Росії майже не повідомляла про те, що їй вдалося просунутися вперед.

Forbes пояснює, що Москва прагне захопити Бахмут, щоб потім почати наступ на Слов’янськ. Це місто лишається найбільш населеним центром у тій частині Донецької області, яку контролює Україна. Але окупація кількох сіл поблизу Бахмута - це не те ж саме, що взяття під контроль самого міста. Слов’янськ - це ще складніша ціль, оскільки українські війська розірвали російські лінії забезпечення, а також вбивають все більш не боєздатних російських солдатів, захоплюють російські танки і бронемашини. У Міноборони Британії пояснюють, що загальний оперативний план Кремля підірвав український тиск на північний і південний фланги, а також гостра нестача боєприпасів і живої сили».

Тоді навіщо Росія витрачає те, що лишилося від наступальних можливостей її армії, а також допоміжних сил? Forbes пояснює, що бойовики так званих «республік» під повним контролем російського командування. А от найманці «Вагнера» користуються несподіваним рівнем автономії і підпорядковуються своєму власнику - Євгєнію Прігожину. На тлі скорочення російських перспектив в Україні Прігожин і його найманці намагаються дистанціюватися від російської армії. «Вагнер» навіть ставить під сумнів твердження так званої «ЛНР» про те, що її сили захопили Іванград. Найманці наполягають, що саме вони взяли під контроль село.

В «Інституті дослідження війни» (ISW) зауважили, що Прігожин, вочевидь, хоче, щоб «Вагнер» отримав всю похвалу за захоплення українського села. І це добре вписується в спроби самого «кухаря Путіна» завоювати більшу популярність в Росії.

«Не секрет, що регулярна армія Росії в стані колапсу після втрати близько 100 тисяч солдатів вбитими і пораненими в Україні з кінця лютого. Навколо Кремля формується вакуум влади. І група «Вагнер» точно хоче його заповнити», - пише видання.

Раніше в статті для Business Insider лектор з європейських досліджень Королівського коледжу Лондона Александр Кларксон писав, що надмірна залежність від найманців "Вагнера" може закінчитися катастрофою для Росії і Путіна. Історія свідчить, що рано чи пізно найманці починають працювати над тим, щоб відібрати владу у тих, хто їх найняв. Поразка в Україні може ще більше дискредитувати російську армію і ослабити здатність Путіна чи його наступників стримати найманців, яким платив і яких озброював Кремль. Якщо це станеться, сьогоднішня часткова «приватизація» військових операцій може стати одним з кількох факторів, які підірвуть цілісність самої Росії.

Раніше ми писали, що критику Міноборони РФ з боку власника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина та голови Чеченні Рамзана Кадирова негласно підтримує група колишніх охоронців Путіна — тульський губернатор Олексій Дюмін та екс-глава Ярославської області, нині помічник президента Дмитро Миронов. 

Нагадаємо, у понеділок та у вівторок вранці (17-18 жовтня) окупанти завдали ракетних ударів по Курахівській ТЕС, по м.Курахове та с.Сонцівка – є поранені та пошкодження.

У вівторок окупанти обстріляли два енергетичних підприємства ДТЕК Енерго та об‘єкт енергозабезпечення у Житомирі.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE