Politerno > Україна і світ > Іранські парламентарі пропонують стратити 14 тис. протестувальників

Іранські парламентарі пропонують стратити 14 тис. протестувальників

  • 8 Листопада, 2022
  • 609 Переглядів
  • 0

227 членів парламенту Ірану закликали судову владу винести смертні вироки заарештованим під час антиурядових протестів. Судова влада Ірану оголосила про свій намір зробити саме це.

Про це повідомляє іранське видання Iran International у вівторок, 8 листопада.

Видання пояснює, що в заяві парламенту законодавці назвали протестувальників “мохаребом”, що в ісламському праві або шаріаті означає “ворог Бога”, якому передбачено смертну кару. Вони також порівняли протестувальників з ІДІЛ, які “замахуються на життя та майно людей”

“Описуючи нинішню хвилю народних протестів як “заворушення”, депутати стверджували, що “США та інші вороги” підбурюють до насильства, організовують мітинги та надають фінансову підтримку та зброю для управління протестами. Вони також заявили, що “головорізи та бандити” вбили десятки людей і порушили безпеку країни”, – цитує ресурс заяву депутатів.

На сьогодні кількість затриманих протестувальників, за різними оцінками, становить від 14 до 15 тис. Демонстрації, які тривають уже сім тижнів, є одним із найбільших викликів для духовних лідерів Ірану з часів Ісламської революції 1979 року, незважаючи на придушення та серйозні попередження з боку сил безпеки.

Центр прав людини в Ірані заявив, що смертні вироки людям за реалізацію свого права на свободу вираження поглядів, після вбивств мирних протестувальників, викрадень і розстрілів дітей та інших звірств, свідчать про те, що уряд вийшов з-під контролю і готовий придушити протести за будь-яку ціну.

Як відомо, Іран охопили протести після смерті 22-річної іранки курдського походження Махси Аміні, яку заарештували 13 вересня за нібито порушення ісламського дрес-коду. Через три дні дівчина померла від важкої травми голови. Протести поширилися через громадське обурення репресіями, які призвели до смерті інших молодих чоловіків, жінок і дітей. 

Також ми повідомляли, що деталі іранських дронів, які РФ використовує для ударів по Україні, були виготовлені після повномасштабного вторгнення. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський візьме участь у саміті лідерів G20 на Балі в Індонезії, але найімовірніше в онлайн-форматі, як і російський диктатор Володимир Путін.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE