Politerno > Україна і світ > Україна отримала 500 млн євро макрофіну від ЄС, а Європарламент схвалив надання Києву 18 млрд в 2023 році

Україна отримала 500 млн євро макрофіну від ЄС, а Європарламент схвалив надання Києву 18 млрд в 2023 році

  • 14 Грудня, 2022
  • 301 Переглядів
  • 0

У середу, 14 грудня, Україна отримала останній транш у розмірі 500 мільйонів євро в рамках восьмої виняткової програми макрофінансової допомоги ЄС, а Європарламент схвалив регламент перерахування 18 мільярдів євро Києву після того, як Угорщина наклала вето на початкову пропозицію.

Про це повідомляють пресслужба Міністерства фінансів та “Європейська правда“.

У відомстві нагадали, що загальне фінансування за даною програмою становить 5 млрд євро.

"З початку повномасштабної війни Європейський Союз надав Україні  7,2 млрд євро макрофінансової допомоги. Ці кошти допомогли впоратися з негативними економічними наслідками війни і зберегти стійкість фінансової системи в умовах повномасштабного вторгнення агресора. Дякую колегам з ЄС за послідовну та системну підтримку України", – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Кредитні кошти спрямують на фінансування найбільш нагальних видатків Держбюджету і сприятимуть підтриманню фінансової стабільності в Україні. 

Своєю чергою депутати Європарламенту схвалили регламент, який дозволяє перерахувати пакет підтримки в розмірі 18 мільярдів євро Україні після того, як Угорщина наклала вето на початкову пропозицію.

Парламент прийняв за так званою терміновою процедурою запропоновану Радою ЄС зміну в регламенті макрофінансової допомоги плюс, яка дозволяє 26 державам-членам виступати гарантами позики як альтернативи бюджету ЄС.

Довгострокова позика, яка надається на пільгових умовах, але за умови проведення реформ, покриватиме основні державні послуги, включаючи роботу лікарень, шкіл та забезпечення житлом.

"Вона також покликана допомогти зберегти макроекономічну стабільність і відновити інфраструктуру в Україні, яка зазнає постійних нападів з боку Росії", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, 14 грудня у Європейському парламенті відбулась урочиста церемонія вручення премії Сахарова, яку цьогоріч отримав “сміливий народ України в особі президента Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE