Politerno > Україна і світ > Морський експорт російської нафти впав на 54% після введення обмежень Заходу – Bloomberg

Морський експорт російської нафти впав на 54% після введення обмежень Заходу – Bloomberg

  • 20 Грудня, 2022
  • 346 Переглядів
  • 0
Нафта з Росії у США

Російський морський експорт сирої нафти різко впав на 1,86 млн барелів на день у перший повний тиждень дії санкцій «Великої сімки», спрямованих проти доходів Москви від продажу нафти.

Про це пише Bloomberg.

У перший повний тиждень після набуття чинності забороною ЄС на морський імпорт російської нафти загальний обсяг поставок із країни скоротився на 1,86 млн барелів на день, або на 54%, – до 1,6 млн. Менш волатильне середнє значення за чотири тижні також упало, встановивши новий річний мінімум. 

Падіння, зокрема, було повʼязане з роботами в порту на Балтійському морі, але виявилося, що також не вистачає судновласників, які хочуть перевозити ключові вантажі РФ з підприємства в Азії. Декілька інших портів також продемонстрували тижневе зниження. 

Санкції Європейського Союзу мають обмежити доходи Росії від нафти. З одного боку, блок припинив закупівлю, але також заборонив надання ключових послуг із транспортування нафти. Заборона ЄС на імпорт російської нафти морем закрила найближчий до Москви нафтовий ринок, на який на початку року припадала приблизно половина постачань країни. За винятком невеликого обсягу, доставленого до Болгарії, морські постачання російської нафти до блоку, як і планувалося, повністю припинилися.

Обсяг нафти на суднах, які прямують до Китаю, Індії та Туреччини, – трьох країн, які стали єдиними великими покупцями переміщених російських поставок, плюс обсяги на судах, які ще не вказали кінцевого пункту призначення, за чотири тижні до 16 грудня впали в середньому до 2,53 млн барелів на добу. 

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Нагадаємо, Росія збільшує перекидання з далекосхідних регіонів мобілізованих, озброєння і військової техніки, пально-мастильних матеріалів та боєприпасів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE