Politerno > Україна і світ > Як заступник Єрмака Татаров повертає активи Микитася і підіграє опезежешнику Ісаєнку 

Як заступник Єрмака Татаров повертає активи Микитася і підіграє опезежешнику Ісаєнку 

  • 28 Грудня, 2022
  • 849 Переглядів
  • 0

Допоки лідери “Слуг народу” розповідають нам, як вони захищають права інвесторів, за кулісами тривають війни в будівельній сфері. Цього разу знову йдеться про Максима Микитася і його скандальний “Укрбуд”.

Точніше про фірму “Фортабуд”. Саме вона є забудовником житлового комплексу “Чарівне місто”, а також компанією, яка подала позов про банкрутство Укрбуду. У листопаді Господарський суд Києва визнав за “Фортабуд” право першочергової вимоги до “Укрбуду” на 148.792.144,14 грн.

Про це пише Тетяна Ніколаєнко для Цензор.нет.

І ось 19 грудня у “Фортабуд” відбуваються кадрові зміни, які вочевидь матимуть значний вплив на розклади на ринку.

У цей день були проведені загальні збори компанії, на яких попередній керівник Павло Костюченко був замінений на такого собі Ящука Дмитра Олеговича.

На зборах головував Антон Шевченко, а сам Костюченко був секретарем. Але головна інтрига полягає в тому, що фізично останнього на зборах не було. Костюченка за довіреністю представляв такий собі Бреурош Євген Євгенович, який діяв на підставі довіреності, виписаної Копчаком В.О, консулом у Франкфурті-на-Майні від 30 листопада 2022.

Як стверджують джерела Цензор.НЕТ, насправді ніяких довіреностей Костюченко не підписував і у Франкфурті-на-Майні не був. Навіть з України не виїздив. А замінили його, за словами співрозмовників, на Ящука, якого вони вважають людиною заступника голови ОП Олега Татарова.

Те, що відбувається з “Фортабуд” – можна розуміти як продовження того, що почалось ще влітку, коли Микитась (до чергового затримання НАБУ) почав специфічним способом повертати собі активи.

“Щодо корпоративних прав “Укрбуд девелопмент”, то в результаті тиску на законних власників компанії з боку Микитася у вигляді погроз та підкупів, вони відмовились від своїх прав і, в такий спосіб, право власності на компанію було переоформлено на Микитася”, – заявив восени Цензор.НЕТ один з власників “Укрбуду” Олег Майборода.

Але про який ласий шмат мова? “Фортабуд” є забудовником, як уже згадувалось, “Чарівного міста”.

“Чарівне місто” – це 750 тисяч квадратних метрів житла на Бориспільській. А також це одна зі скандальних недобудов Укрбуду, чиї мешканці досі влаштовують пікети і пишуть петиції, щоб добудували їхні квартири.

Землі під цю забудову виділило Міноборони за тією ж схемою, яка стала приводом для кримінальної справи НАБУ про квартири для Нацгвардії, де фігурують Максим Микитась та заступник голови Офісу президента Олег Татаров.

При цьому, як встановило слідство ще у 2018, Київрада не приймала рішень щодо передачі ділянки в користування будь-якому суб’єкту господарювання. Документи, що посвідчують право користування (власності), в Департаменті земельних ресурсів не зареєстровані. Крім того, у Міноборони відсутні будь-які відомості щодо забудови ділянки, а також щодо передачі у користування чи відчуження держмайна, при цьому Міністерство не укладало інвестиційні та іпотечні договори.

“Укрбуд” мав здати перший будинок у своєму наймасштабнішому житловому комплексі “Чарівне місто” з 11 будинків ще у грудні 2018 року.

Ні в 2018, ні в 2019 будинок не здали.

Чому? Як писав у своєму матеріалі Forbes, тільки з “Чарівного міста” Максим Микитась вивів близько 800 млн грн. Гроші було витрачено на нову офісну будівлю “Укрбуду”, купівлю закордонної нерухомості, автомобілі преміум-класу і виборчу кампанію.

“У моїй присутності Микитась зажадав від свого директора Майбороди терміново видати йому 300 млн грн – весь очікуваний прибуток від ще не добудованого об’єкта. І ці гроші йому видали,– цитувало видання Дмитра Федотенкова, який потім став одним з інвесторів Укрбуду.

Наприкінці 2019 будинки передали добудовувати “Київміськбуду” Ігоря Кушніра та Perfect Group, пов’язаній з депутатом ОПЗЖ Дмитром Ісаєнком. Тільки у вересні 2020 було знято арешт з земельної ділянки, на якій велось будівництво і було досягнуто згоди з Міноборони. А 2021 завершились суди по справі.

У жовтні 2020 на сторінці ЖК Чарівне місто з’являється заклик до “Фортабуд” не блокувати протокол розподілу площ, бо від цього залежить, чи буде ЖК на балансі Київміськбуду. А Микитась своєю чергою звинувачує своїх колишніх партнерів Майбороду і Якусевича, що вони блокують угоду.

Але минає 2 роки. Влітку 2022 Микитась оголошує на пресконференції, що повернув контроль над “Укрбудом”, а трохи згодом зустрічається з інвесторами своїх недобудів. І там він раптом висловлює невдоволення тим, як працює на добудові “Київміськбуд”.

В КМБ такі звинувачення Микитася заперечили, заявивши, що з 24 лютого 2022 року не отримують коштів від Фінансової компанії “Житло-Капітал” (ФФБ), яка є зв’язуючою ланкою у взаємовідносинах між інвесторами та КМБ, а також виступає гарантом грошей інвесторів.

Восени “Чарівне місто” потрапило до програми добудови за участю місцевого бюджету Києва.

Постійна комісія Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування підтримала петицію №11224 щодо фінансової підтримки об’єктів незавершеного будівництва “Укрбуд“.

Якщо "Фортабуд" зараз розірве угоду з Київмиськбудом, то скоріш за все, далі там працюватиме Perfect Group Ісаєнка. Нагадаємо, що восени Нацгвардія вже купила 26 квартир у цієї компанії. Крім того, Ісаєнка називають одним із зацікавлених в ухваленні скандального законопроєкту 5655.

До речі, як зауважив експерт Георгій Могильний, "землю МО фактично рейдернули з використанням папірця з підписом саме Ісаєнка ще за часів його роботи в МО. А Шмигаль розпорядженням Кабміну заборонив МО судитися і повертати цю землю чи навіть добиватися ринкових умов співпраці". 

Нагадаємо, ЗСУ наближаються до звільнення Кремінної на Луганщині, деокупація міста дозволить контролювати основні дороги на Сєвєродонецьк та Лисичанськ, які є промисловими центрами Донбасу.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE