Politerno > Україна і світ > МЗС Білорусі висловило протест послу України через падіння ракети – Київ готовий провести розслідування

МЗС Білорусі висловило протест послу України через падіння ракети – Київ готовий провести розслідування

  • 29 Грудня, 2022
  • 452 Переглядів
  • 0

Через падіння ракети ЗРК С-300 на території Білорусі, МЗС країни викликало посла України Ігоря Кизима, щоб висловити протест. Міноборони нашої держави готове до проведення в Україні розслідування інциденту, який стався 29 грудня у небі над Білоруссю, і запросити до участі експертів з країн, які не пов’язані з підтримкою Росії.

“Сьогодні силами ППО Білорусі було збито над територією Білорусі українську ракету комплексу С-300. Це дуже серйозний інцидент. І білоруська сторона максимально серйозно до цього питання ставиться. У зв’язку з цим сьогодні в МЗС Білорусі був викликаний посол України Ігор Кизим, якому було заявлено рішучий протест”, – повідомило провладне інформагентство “Белта” з посиланням на прессекретаря білоруського зовнішньополітичного відомства Анатолія Глаза.

Влада Білорусі зажадала, щоб Україна “провела ретельне розслідування всіх обставин пуску зазначеної ракети, притягнула до відповідальності винних і вжила вичерпних заходів, щоб не допустити повторення в майбутньому подібних інцидентів”.

Міністерство оборони України відреагувало на заяву МЗС РБ:

“Українській стороні відомі відчайдушні й наполегливі прагнення Кремля втягнути Білорусь у свою агресивну війну проти України.

У цьому зв’язку українська сторона не виключає й свідомої провокації з боку держави-терориста Росії, яка проклала такий маршрут для своїх крилатих ракет, щоб спровокувати їхнє перехоплення у повітряному просторі над територією Білорусі.

Українська сторона, залишаючи за собою безумовне право на оборону та захист власного неба, є, водночас, готовою до проведення в Україні об’єктивного розслідування інциденту, який стався 29 грудня у небі над територією Білорусі внаслідок відбиття масованого ракетного удару РФ.

Україна готова запросити до участі у такому розслідуванні авторитетних експертів з числа держав, які не пов’язані з підтримкою держави-терориста Росії у будь-якій формі”.

У Міноборони зазначають, що міжнародне співтовариство має вдатися до більш рішучих дій, щоб позбавити Росію можливостей продовжувати ракетний терор проти мирного населення і цивільних об’єктів України, а також, щоб посилити оборонний, протиповітряний та протиракетний потенціал України.

У відомстві додали, що Україна продовжує опір агресії, здійснюючи своє беззастережне право на самооборону, згідно зі статтею 51 Статуту ООН.

Нагадаємо, після арешту будівельного бізнесу російського олігарха Андрєя Молчанова та передачі його до АРМА, управителя досі не знайдено.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE