Politerno > Україна і світ > СБУ провела обшук у Коломойського, каже, що викрила схеми привласнення 40 млрд грн на ПАТ “Укрнафта” та “Укртатнафта”. ФОТО

СБУ провела обшук у Коломойського, каже, що викрила схеми привласнення 40 млрд грн на ПАТ “Укрнафта” та “Укртатнафта”. ФОТО

  • 1 Лютого, 2023
  • 487 Переглядів
  • 0

СБУ викрила схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ “Укрнафта” та ПАТ “Укртатнафта”, у будинку олігарха Ігоря Коломойського проведено обшуки.

Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом, повідомляє пресцентр СБУ.

Нагадається, що ПАТ “Укрнафта” є найбільшою нафтовидобувною компанією України, а ПАТ “Укртатнафта” – нафтопереробною.

Наразі у рамках кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів.

За даними слідства, така злочинна діяльність здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній.

“У рамках слідчих дій СБУ спільно з Бюро економічної безпеки провела низку обшуків. Вони здійснювалися за місцем проживання фактичних власників і топменеджменту фінансово-промислової групи, до якої входять ці компанії, а також за адресами ймовірного зберігання нафтопродуктів у різних регіонах України. За результатами слідчих дій топменеджменту ПАТ “Укртатнафта” оголошено про підозри у вчинені кримінальних правопорушень”, – йдеться у повідомленні.

Нагадається також, у листопаді 2022 року співробітники СБУ здійснили превентивні заходи, аби не допустити дестабілізації роботи найбільшого нафтопереробного заводу та нафтовидобувної компанії України, а також забезпечити їх передачу до державної власності у робочому стані.

Це було зроблено після засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, після якого Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій, емітентом яких є ПАТ “Укрнафта” та ПАТ “Укртатнафта”.

Співробітники СБУ та БЕБ перевіряли інформацію про багатомільйонні ухилення менеджментом компанії від сплати обов’язкового акцизного збору за 2022 рік.

Нагадаємо, 1 лютого Державне бюро розслідувань провело обшуки у керівництва податкової Києва.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE