Politerno > Україна і світ > Італія передає Україні системи ППО на додаток до SAMP/T та підтримує “формулу миру” і зближення Києва з НАТО і ЄС

Італія передає Україні системи ППО на додаток до SAMP/T та підтримує “формулу миру” і зближення Києва з НАТО і ЄС

  • 21 Лютого, 2023
  • 394 Переглядів
  • 0

Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні у вівторок близько півдня прибула до Києва потягом. Вона відвідала Бучу й Ірпінь і провела переговори з Володимиром Зеленським.

На спільному з президентом Володимиром Зеленським брифінгу в Києві вона заявила, що у новому пакеті військової допомоги Італія надає Україні додаткові системи ППО, окрім комплексів SAMP/T-MAMBA, які вона планує передати разом з Францією, повідомляє “Європейська правда“.

“Коли йде наступ, вся зброя оборонна. Наразі немає питання про відправку літаків, це рішення має бути ухвалене з міжнародними партнерами. Ми зосередилися на системах ППО, SAMP/T, Spada, Skyguard. Пріоритетом є захист інфраструктури та громадян”, – сказала Мелоні.

“Що стосується систем протиповітряної оборони, то ми багато працювали в цьому питанні з Францією, аби дуже швидко спільно передати систему, яка є дуже важливою – це SAMP/T. У новому пакеті є також інші важливі системи – Spada і Skyguard. Для нас сьогодні абсолютним пріоритетом є захист стратегічної інфрструктури України для захисту цивільного населення”, – заявила Мелоні на пресконференції.

Зеленський також зазначив, що Італія готує додаткові системи ППО для України.

“Там потужний пакет. Ми дійсно отримуємо SAMP/T… .Дуже серйозні технології. Ми над цим довго працювали, і особисте лідерство пані перм’єр-міністра дало можливість нам отримати ці системи. Окрім того, ще дві важливі системи отримає Україна”, – сказав Зеленський.

Також стало відомо, що президент Володимир Зеленський у вівторок підписав з прем’єр-міністеркою Італії Джорджією Мелоні спільну декларацію.

У декларації вказано, що Італія засуджує агресію РФ проти України, бере до уваги закріплений у конституції курс на вступ до ЄС і НАТО, а також бере до уваги потенціал розвитку двосторонніх відносин. Окремо підкреслюється підтримка Києвом і Римом програми експорту українського зерна, а також рішення Європейського Союзу надати Україні статус кандидата на членство.

"Україна й Італія підтверджують свою відданість зміцненню спільних зусиль для забезпечення подальшого прогресу на шляху впровадження стандартів ЄС і НАТО та інтеграції України до Європейського Союзу й Північноатлантичного альянсу", – йдеться в декларації.

Крім того, італійська сторона висловлює підтримку глобального саміту миру, "який має бути скликаний, коли це дозволять умови", та справедливому миру для України, заснованому на "формулі миру".

"Ми погоджуємо можливість організувати в Італії італійсько-українську конференцію для обговорення характеру підтримки та співпраці, яку ми можемо розвивати в контексті відбудови. Україна готова визнати важливу роль Італії у реконструкції та швидкому відновленні країни", – зазначається в документі.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що союзники не “втомляться” підтримувати Україну в протистоянні  повномасштабній агресії РФ – Україна “ніколи не буде” переможена РФ.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE