Politerno > Тернопільщина > Надал “підперся” Трушем. У Тернополі під час війни втаємничено змінюють Генплан

Надал “підперся” Трушем. У Тернополі під час війни втаємничено змінюють Генплан

  • 9 Березня, 2023
  • 4641 Переглядів
  • 0

У Тернополі тривають громадські обговорення змін до Генерального плану та плану зонування міста. Міська рада умисно обрала час війни для проведення цих обговорень, щоб про зміни дізналися якомога менше людей. Міська рада не розміщує на сайті ані графічних матеріалів, ані опису змін. В Управлінні містобудування, архітектури та кадастру міськради можна ознайомитися з новою, ще не затвердженою, містобудівною документацією, але там забороняють робити її фото, або тих локацій, де відбудуться зміни.

Відразу зазначимо, що графічні матеріали містобудівної документації щодо яких тривають обговорення знаходяться у вільному доступі в Хмельницькому, Івано-Франківську та Львові.

10 лютого цього року міська рада оголосила про початок громадського обговорення розроблених містобудівних документацій. Як ми вже зазначили, ознайомитися з нею тернополяни можуть лише в приміщенні Управлінні містобудування, архітектури та кадастру міськради та подати свої пропозиції або заперечення з 14 лютого по 16 березня.

2 березня Тернопільська міська рада проінформувала щодо проведення громадських слухань з обговорення проектів містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану м. Тернополя» та «Внесення змін до Плану зонування території м. Тернополя» і Звіту про стратегічну екологічну оцінку, які відбудуться 10 березня 2023 року (початок о 12-00 год) в сесійному залі Тернопільської міської ради за адресою вул. Листопадова,5.

Для того, щоб приховування змін до Генплану мало більшу вагу, міська рада Тернополя звернулася до Тернопільської ОВА, яка в свою чергу зазначила, що згідно порядку проведення громадських слухань щодо проектів містобудівної документації на місцевому рівні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2022 р. N 1196, громадські слухання – обов’язковий публічний захід, що здійснюється в рамках процедури громадського обговорення, метою проведення якого є врахування громадських интересів.

Водночас заступник Володимра Труша Володимир Важинський повідомив, що згідно статі 64 Конституці України в умовах военного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Частиною 4 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 12 березня 2022 р. № 263 установлено, що на період дії воєнного стану міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади можуть вживати додаткових заходів щодо зупинки, обмеження роботи інформаційних, інформаційно-комунікаційних та електронних комунікаційних систем, а також публічних електронних реєстрів.

Далі чиновник ОВА посилається на ряд інших постанов і рішень, у тому числі Ради оборони та військової адміністрації Тернопільщини, які, до речі, теж засекречені і у вільному доступі не знаходяться, та, погоджуючись з міською радою, пропонує розмістити матеріали проекту містобудівної документації на паперових та інших твердих (матеріальних) носіях у приміщенні з вільним доступом.

Журналісти “20 хвилин” побували в Управлінні містобудування, архітектури та кадастру міськради, де можна ознайомитися з новою, ще не затвердженою, містобудівною документацією. Зробити це можна у будні з 9.00 до 13.00 за адресою: вул. Коперника, 1, каб. 206 (другий поверх).

“Щоб ознайомитися із кресленнями, спершу потрібно внести дані про себе у журнал, після цього вам нададуть доступ до друкованої документації. Фотографувати Генплан чи план зонування нам не дозволили, мовляв, усе через війну. У кабінеті є кілька працівників, які пильно стежать, аби нічого не фотографували. Дозволяють лише занотувати зміни у блокнот. Хоча у відповіді ОВА виконавчому комітету міськради, яку вивісили на дверях управління, немає ні слова про те, що фотографувати Генеральний план чи план зонування місцевим для власного ознайомлення не можна”, – пише видання.

Серед основних змін, які невдовзі можуть затвердити, журналісти відмітили можливу появу багатоквартирних будинків у парку Шевченка.

“На території парку зараз розташований стадіон ФСК «Динамо». Ділянка, де розташований стадіон «Динамо», входить до меж парку. На чинному Генплані зонування міста спортивна зона визначена як Культурна та спортивна зона (Г-4). А от у новій уже частина ділянки позначена як П-Ж-5 — Зони резервної багатоквартирної забудови від 10 до 16 поверхів.

Поруч — ділянка біля вулиці Білецької. На новому плані вона розділена на дві частини — проєктно–рекреаційна зона озеленених територій загального користування та нова зона П-Г-4–1 — для розміщення спортивних споруд. Тож там, імовірно, теж можуть будувати.”, – зазначив журналіст.

Після повномасштабного вторгнення росії на території Старого парку забрали радянську військову техніку. Також там планують демонтувати меморіали радянським військовим. Місце, де розташований пам’ятник З’єднанням та частинам, що брали участь у визволенні Тернополя, та майданчик, де була військова техніка, у чинному плані зонування визначені як Р-3 — рекреаційні зони озеленених територій загального користування. Однак на новому кресленні тепер Г-4–1 — Спортивна зона.

На території Пронятинського лісу є зона, де розташований оздоровчий табір «Орбіта». Вона наразі визначена як зона установ відпочинку та туризму. На новому плані ця ділянка відповідає двом зонам — Г-4–1 — спортивна зона та Р-1 — зона об’єктів природно–заповідного фонду.

Вздовж вулиці Василя Стуса, де є зелені насадження та пам’ятник письменнику, на чинному плані зонування ділянка визначена як Підзона зелених насаджень спеціального призначення. Але на новому кресленні ця ділянка перетворюється на зону розміщення підприємств третього класу шкідливості.

На проспекті Злуки частину зони зелених насаджень (так званого скверу) біля автопарковки хочуть визначити як зону Г-1 та Г-2 — зони загальноміського центру та громадські зони.

На ділянці біля вулиці Слівенської ростуть зелені насадження. Вона визначена як Г-4 — Культурні та спортивні зони. А на новому плані зонування ця ділянка розділена на дві. Більша частина відповідає зоні П-Ж-5 — Резервної багатоквартирної забудови від 10–ти до 16–ти поверхів. Ще невелика ділянка визначена як Проєктна рекреаційна зона озеленених територій загального користування.

Поруч на вулиці Лесі Українки є ділянка, визначена як підзона зелених насаджень спеціального призначення. На новому плані зонування вже немає ніяких зелених зон. Замість неї — зона розміщення об’єктів торгівлі.

До речі, розроблення містобудівної документації – «Внесення змін до Плану зонування території м. Тернополя» обійшлося Тернополю у “кругленьку” суму:

За договорами сплачено 1 475 000 та 4 008 333 гривень.

Генеральний план населеного пункту — це містобудівна документація, яка визначає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту. Якщо простими словами, то це така мапа, де різними кольорами позначені різні ділянки міста.

Відповідно до чинного законодавства строк дії генерального плану населеного пункту не обмежується. Зміни можуть вноситися не частіше, ніж один раз на п’ять років.

Зміни до Генплану Тернополя хотіли пропхати ще у 2015-му році. Тоді активісти та журналісти вказували на порушення процедури та втрати зелених зон.

До 2017-го внесення змін вдалось гальмувати через активність журналістів, активістів та окремих депутатів.

У 2017-му міська рада Тернополі провела депутатське голосування, на якому більшість підтримала зміни до Генплану. Щоправда, аби «продавити» той пакет, зацікавлені в прийнятті були змушені піти на на поступки: сформували перелік змін, які зобов’язались внести до вже прийнятого Генерального плану в межах одного року і, повторно, внести документ на голосування. І лиш частину змін згодом підтримали.

Земельними питаннями та Генпланом Тернополя, зацікавились правоохоронці та прокуратура ще у 2014 році. Приміром, під час розслідування працівники УДСБЕЗ УМВС України в Тернопільській області виявили факт зловживання службовим становищем посадовими особами Тернопільської міської ради, які всупереч ЗУ «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах» затвердили проект землеустрою, щодо організації і встановлення меж територій рекреаційного призначення та встановлення межі територій парків «Національного відродження», «ім. Т.Г. Шевченка» та «Топільче», згідно з якими території згаданих парків значно зменшено в порівнянні із площами, наведеними у рішенні Тернопільської міської ради від 02.10.2008 року № 5/21/105 «Про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж територій рекреаційного та природоохоронного призначення».

В Обласній прокуратурі зазначають, що досудове слідство триває. По документації усіх парків міста Тернополя, з метою визначення дотримання вимог земельного законодавства та інших нормативних документів з питань землеустрою та землекористування, призначено земельно-технічні експертизи. Їх проводять у експертній установі  однієї з сусідніх областей. Експертизи розпочаті у серпні – вересні  2022 року і тривають досі.

Раніше ми повідомляли, що Тернопільська обласна прокуратура вступила у жорсткий конфлікт із Тернопільською міською радою через порушення, внаслідок яких з державної власності незаконно вибули землі площею 7 га заказника “Серетський”. У даній справі Тернопільська ОВА відмовилася виступати позивачем або потерпілою стороною, хоча саме вона і виступає представником держави у Тернопільській області.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE