Politerno > Тернопільщина > Позов прокуратури щодо заказника “Серетський”: Надал перевів “стрілки” на Держгеокадастр і прикрився ОВА

Позов прокуратури щодо заказника “Серетський”: Надал перевів “стрілки” на Держгеокадастр і прикрився ОВА

  • 11 Листопада, 2022
  • 3461 Переглядів
  • 0

Тернопільська обласна прокуратура вступила у жорсткий конфлікт із Тернопільською міською радою через порушення, внаслідок яких з державної власності незаконно вибули землі площею 7 га заказника “Серетський”.

Так, днями стало відомо, що Тернопільська окружна прокуратура подала позов до суду в інтересах держави про витребування 7 гектарів землі гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Серетський» з незаконного володіння Тернопільської міської ради.

Матеріали для позову здобуті при розслідуванні кримінального провадження про підроблення документів, внаслідок яких з державної власності незаконно вибули землі площею 7 га  заказника  «Серетський».  Вони передані до комунальної власності Тернопільської міської ради та віднесені до земель сільськогосподарського призначення.

Оскільки в ході досудового розслідування встановлено порушення інтересів держави, Тернопільська окружна прокуратура подала позов до суду про витребування цієї землі з власності міської ради.

Господарський суд Тернопільської області відкрив провадження у справі.

Своєю чергою Тернопільська міська рада звинуватила прокуратуру у “некомпетентності та недолугості”, що викликає подив, адже у своєму повідомленні міськрада, по суті, підтверджує факт виведення заказника із земель державної власності у комунальну власність як землі сільськогосподарського призначення. Саме цей факт оспорює Тернопільська обласна прокуратура.

“Земельна ділянка, про яку йдеться у публікації, сформована як об’єкт цивільних прав та зареєстрована у Державному земельному кадастрі у 2019 році внаслідок проведеної Держгеокадастром інвентаризації земель сільськогосподарського призначення. А у грудні 2021 року, у встановленому законом порядку, наказом Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області вказану земельну ділянку, разом із іншими земельними ділянками, передано із земель державної власності у комунальну власність як землі сільськогосподарського призначення”, – зазначає прес-служба Тернопільської міської ради.

Іншими словами, міська рада переводить “стрілки” на Держгеокадастр, мовляв, претензії можуть стосуватися лише рішень цього органу, що не знімає з повістки питання самого відчудження заказника у комунальну власність як землі сільськогосподарського призначення.

Більше того, Тернопільська міська рада прикривається Тернопільською військовою державною адміністраціє, так як прокурор подав позов в інтересах держави саме в особі Тернопільської обласної державної адміністрації, яка набула статусу позивача у справі. Міська рада з апломбом апелює, мовляв, Тернопільська ОВА листом у серпні 2022 року повідомила Тернопільську окружну прокуратуру про те, що адміністрація не має підстав для повернення земельних ділянок з комунальної власності у державну в судовому порядку.

Тобто, за даними міськради, Тернопільська ОВА відмовляється виступати позивачем або потерпілою стороною – ну “віджали” в держави заказник, так і нічого страшного, не збідніє.

Звісно, прокуратура мала б серйозно зайнятися Держгеокадастром, адже саме цей орган став "інструментом" захоплення заказника Тернопільською міською радою. У який спосіб заказник міг "перетворитися" на землі сільськогосподарського призначення - залишається загадкою, так як Положення про Гiдрологiчний заказник загальнодержавного значення "Серетськи", затверджене наказом Miнicтepcтва захисту довкiлля та природних pecypciв Украiни від 20 литлня 2021 року, вказує на недолугість такого рішення. Надіємось, прокуратура розуміє, що робить.

Від себе додамо, недаремно Сергій Надал так близько зійшовся з головою ОВА Володимиром Трушем і залишається лише здогадуватися, що керує останнім, коли він підігрує владі Тернополя у питанні відчудження гідрологічного заказника загальнодержавного значення - по суті, виступає проти держави, яку представляє на Тернопільщині.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE