Politerno > Україна і світ > МЗС просить Гаагу відреагувати на відео зі стратою українського полоненого

МЗС просить Гаагу відреагувати на відео зі стратою українського полоненого

  • 12 Квітня, 2023
  • 1292 Переглядів
  • 0

Міністерство закордонних справ України закликає Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду звернути увагу на відео із жорстокою стратою українського полоненого військовими РФ.

Про це йдеться в опублікованій заяві українського МЗС, повідомляє “Європейська правда”.

“Вбивство українського полоненого, зафіксоване на відео, є серйозним порушенням Женевських конвенцій та є воєнним злочином відповідно до положень Кримінального кодексу України та Римського статуту Міжнародного кримінального суду”, – наголосили у відомстві.

У МЗС закликали Офіс прокурора МКС невідкладно звернути увагу “на чергове звірство російських військових в контексті розслідування воєнних злочинів, вчинених громадянами РФ на території України”.

Ввечері 11 квітня у соціальних мережах поширили відео жорстокого вбивства українського полоненого. На кадрах задокументовано, як російський військовий ножем відрізає голову українському захиснику, який на той момент був ще живим.

Перебуваючи у шоковому стані, полонений кричить, що йому боляче. Окупанти коментують страту словами “Работаем, братья”, “Ломай позвоночник, что никогда бошку не резал, н***й”.

Відрізану голову росіяни демонструють на камеру та говорять, що її треба відправити командиру закатованого.

Обличчя окупанта, який вчинив страту, на відео закрите маскою. На записі видно, як присутній на місці шокуючого вбивства російський військовий демонструє на камеру бронежилет страченого українського полоненого.  

На відео також можна побачити зелене листя, що, ймовірно, може свідчити про те, що запис зроблено минулого року.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що нове відео з жорстокою стратою українського полоненого підкреслює необхідність виключити Росію з Ради безпеки ООН та організації загалом. 

Коментар Кулеби стосується поширеного у російських Telegram-каналах нового відео, де російські військові обезголовлюють українського військовополоненого. 

Міністерство оборони закликає припинити поширювати відео вбивства українського захисника російськими окупантами. В МОУ також просять утриматись від припущень щодо особи загиблого.

За словами Маляр, від перших хвилин появи відео страти українського військового всі компетентні українські служби ретельно вивчають його покадрово, для того, щоб ідентифікувати воєнних злочинців.

Заступниця міністра додала, що вночі в МОУ разом з іншими силовими відомствами та спецслужбами як раз цим займались.

На думку Маляр, ворог хоче залякати українців: "Хоче зробити нас слабшими. Але все, що він отримає у відповідь – нашу лють і повний розгром окупантів, вироки вбивцям і трибунал державі-агресору".

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування за фактом жорстокого вбивства українського полоненого. Глава СБУ запевнив, що силовики знайдуть нелюдів, які це зробили, навіть з-під землі.

Нагадаємо, СБУ оголосила у розшук дружину кума російського диктатора Віктора Медведчука – Оксану Марченко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE