Politerno > Україна і світ > Звинувачені у плагіаті Оксен Лісовий та Сергій Бабак відмовилися від наукового ступеня

Звинувачені у плагіаті Оксен Лісовий та Сергій Бабак відмовилися від наукового ступеня

  • 30 Травня, 2023
  • 924 Переглядів
  • 0

Після того, як 19 травня Уряд затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий повідомив, що першим відмовився від ступеня кандидата наук. Також від наукового ступеня доктора технічних наук відмовився й голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

“В академічному світі науковий ступінь – це про цінність та довіру, а ще про здобуття, а не отримання. Як військову форму мають право носити лише військові, так і мати наукові ступені, на мою думку, повинні лише науковці…

На собі, власне, першим і випробовував механізм відмови. Написав відповідну заяву і від учора вже не є кандидатом наук. Триматися за формальні для себе статуси не збираюся. Набагато важливіші реальні справи та дії”, – написав Лісовий у Facebook.

Лісовий додав, що наступним кроком у становленні нової культури академічної доброчесності має стати відповідний закон, який наразі доопрацьовується. 

“Наше завдання – розвивати, підтримувати та підсилювати прогресивну науку та людей, які нею займаються – відповідально та ефективно”, – пише міністр.

Раніше новопризначеного міністра освіти звинуватили у плагіаті. 

Другою людиною після міністра освіти Оксена Лісового, яка відмовилась від наукового ступеня після звинувачень у плагіаті став голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Формалізовані наукові ступені часто є “необхідним аксесуаром” і не відображають внутрішньої суті науковця. Науковця, в першу чергу, визначають якість, цитованість наукових праць та впроваджені наукові розробки, а не формалізований диплом.

Десь місяць тому я віддав на перевірку текст своєї докторської дисертації. І так, декілька експертиз показали, що там є часткові збіги тексту з іншими роботами. Хоча їх всі можна пояснити, формально це є порушенням.

А через те, що наша задача – сформувати нову культуру академічної доброчесності, будемо відмовлятися від старої. І потрібно починати з себе”, – написав Бабак.

Раніше Сергія Бабака звинувачували в академічній недоброчесності та назвали “плагіатором року” 2019.

Нагадаємо, за різними даними росЗМІ, від 25 до 32 безпілотників атакували Москву вночі 30 травня, пошкоджено щонайменше два багатоповерхові будинки, повідомляється, що більшість дронів збили на підльоті до російської столиці. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE