Politerno > Тернопільщина > У Тернополі мітингують медики, кажуть, обласна рада хоче забрати у перинатального центру приміщення

У Тернополі мітингують медики, кажуть, обласна рада хоче забрати у перинатального центру приміщення

  • 8 Червня, 2023
  • 3419 Переглядів
  • 0

Тернопільська обласна рада без обговорення з керівниками закладів охорони здоров’я вирішила змінити долю обласного перинатального центру “Мати і дитина”.

Надкластерну установу КНП “ТОКПЦ “Мати і дитина»”” ТОР хочуть приєднати до надкластерної установи КНП “Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня” ТОР.

Відповідне рішення ухвалили 4 квітня на засіданні робочої групи Тернопільської облради з напрацювання пропозицій щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

Важливо, що засідання відбулося без повідомлення генеральних директорів закладів охорони здоров’я.

Таке рішення вкрай шкідливе та необдумане, адже воно суперечить постанові Кабінету Міністрів щодо організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я. Відповідно до документа, перинатальний центр відноситься до надкластерного медичного закладу, тому не підлягає об‘єднанню.

У випадку об’єднання колектив повинен буде покинути приміщення на вулиці Замкова, 10. Майновий комплекс та земля, на яких розміщений перинатальний центр, зараз перебуває у безстроковій та безоплатній оренді на підставі рішення Тернопільської міської ради від листопада 2011 року.

Згідно із Законом “Про оренду державного та комунального майна”, заміна юридичної та фізичної особи приведе до розірвання договору та втрати майна. Тому Центр “Мати і дитина” упродовж десяти днів буде змушений покинути приміщення.

“Якщо заклади об’єднають, зміниться юридична назва і договір про безоплатне користування приміщенням, яке ми підписали з міською радою до 2036 року, достроково розірвуть. За умовами договору центр змушений буде покинути приміщення, в яке вкладали власні кошти. За моєї каденції, коли я прийшов сюди в 2020 році, ми орієнтовно вклали майже 10 мільйонів гривень. Це кошти, які заробляємо самі. Відкрили відділення ранніх термінів вагітності, відділення лабораторії, мамографії, я вже не рахую тих коштів, які вкладали на поліпшення умов перебування в палатах. Упродовж 2022 року залучили гуманітарної допомоги на 24 мільйони гривень. Влада нам взагалі не допомагала. Ми заробляємо, ми успішні, ми спроможні”, – розповів Суспільному гендиректор обласного перинатального центру “Мати і дитина” Віктор Овчарук.

Вранці 7 червня працівники Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина» влаштували мирний пікет, під час якого відбулась розмова медиків, працівників лікарні та небайдужих пацієнтів з директоркою Департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Ольгою Ярмоленко.

Вона розповіла, що пропозиція об’єднати обласну дитячу лікарню з перинатальним центром належить робочій групі обласної ради, яка визначає спроможність медзакладів області. Каже, таку пропозицію висунули на основі постанови Кабміну, яка передбачає черговий етап медичної реформи.

“Це об’єднання поліпшить надання неонатальної допомоги, в першу чергу, глибоко недоношеним дітям. У вас народжують, у вас є реанімація, а далі передають по етапах в обласну лікарню. Макет такої клініки вже три роки успішно функціонує в Луцьку. Львів також висуває пропозицію про об’єднання перинатального центру і “Охматдиту”.

Пропозицію щодо об’єднання направили до Міністерства охорони здоров’я. Її мають розглянути 15 червня. Далі рішення буде ухвалювати власник, тобто, Тернопільська обласна рада”, – повідомила Ольга Ярмоленко.

“Для того, щоб це був єдиний заклад, рішення має прийняти власник. Тоді буде відомо, яка це буде юридична форма. За рішення ще повинні проголосувати депутати. На сьогодні жодного рішення не прийнято, є пропозиція. Хочу запевнити, ніхто працівників не звільнить, це підтвердила й міська рада. З цього приміщення ніхто не піде. Медичні послуги, які тут надавали, такі й будуть надавати”, – додала чиновниця.

“Я категорично проти об’єднання. Що дасть нам приєднання до обласної дитячої лікарні? Чи лікар-анестезіолог з обласної лікарні зможе тут працювати, допоможе нам у перинатальному центрі? Так само мій анестезіолог не зможе працювати в обласній дитячій лікарні”, – говорить завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії центру “Мати й дитина” Микола Муляр.

Завідувачка реанімації новонароджених перинатального центру Неля Скубенко каже, побоюється, що після об’єднання закладів деякі відділення закриють і люди залишаться без роботи.

“Цей колектив просить – дайте спокійно працювати”, – сказав акушер-гінеколог Богдан Ониськів.

Також, каже Віктор Овчарук, працівники центру вважають, що пропозиція робочої групи облради щодо об’єднання закладів не відповідає постанові Кабміну. Відтак, звернулися до постійної комісії обласної ради з питань законності.

“Постійна комісія Тернопільської обласної ради з питань законності, запобігання корупції і регламенту прийняла рішення протилежне цій робочій групі, що воно не відповідає постанові, робить зауваження. Але, не дивлячись на це, робоча група не бере до уваги рішення комісії законності”.

Рішення комісії з питань законності керівництво центру відправило до Міністерства охорони здоров’я, каже Віктор Овчарук. Також написали й до президента та першої леді України колективне звернення з проханням вплинути на ситуацію. У ньому вказані доходи центру – це понад 60 мільйонів гривень за рік, з яких майже 85% йде на зарплату працівникам. Також зазначили, що за кількістю пологів у 2022 році центр “Мати і дитина” посів 6 місце в Україні. Торік тут народила 1951 жінка.

Заява Тернопільської міської ради

У Тернопільській міській раді також прокоментували ситуацію. На сайті ТМР з’явилась заява “щодо приміщення обласного перинатального центру «Мати і дитина».

Цитуємо її:

“Приміщення Тернопільського обласного перинатального центру “Мати і дитина” – важлива частина комунального майна міста Тернополя та належить усій громаді. Завдяки укладеному договору між Тернопільською міською радою та обласним перинатальним центром, ця медична установа має можливість безкоштовно використовувати приміщення до кінця 2036 року.

Варто зауважити, що рішення щодо реорганізації цього закладу приймалося Тернопільською обласною радою, і міська рада не має жодного впливу на цей процес. Питання щодо реорганізації та долі працівників цілком залежить від обласної ради, до якої варто адресувати усі питання.

Підкреслюємо, що Тернопільська міська рада активно підтримує збереження медичної установи в цьому приміщенні і продовжує підтримувати його діяльність для надання медичних послуг нашим громадянам”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE