Politerno > Україна і світ > Якби в Україні було достатньо “Сапсанів”, Росія могла б не наважитися на вторгнення – Ігнат

Якби в Україні було достатньо “Сапсанів”, Росія могла б не наважитися на вторгнення – Ігнат

  • 11 Червня, 2023
  • 957 Переглядів
  • 0

Наявність достатньої кількості ОТРК “Грім 2” (“Сапсан”) на озброєнні в України, ймовірно, могла б завадити Росії наважитись на окупацію українських територій.

Про це заявив речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат в інтерв’ю “Українській правді”.

“Ракетний спис”? Шкода, що ми не створили його раніше. Ми возили по парадах “Грім 2” (“Сапсан”). Це і є той спис, яким можна було “вколоти”. Можливо, його навіть не треба було б діставати і замахуватися. 

Будь в України достатня кількість оперативно-тактичних комплексів “Грім 2” (“Сапсан”), ми не знаємо, чи Росія наважилася б окупувати Крим та інші території”, – зазначив Ігнат.

За словами Ігната, оперативно-тактичний комплекс “Грім 2” (“Сапсан”) здатний бити на 300-500 кілометрів і “міг би просто рознести російські аеродроми і завдати нищівних втрат російським військам ще на підступі до наших кордонів”.

Довідково:

«Грім-2» (експортна назва) або ОТРК «Сапсан» — український оперативно-тактичний ракетний комплекс, що перебуває на стадії розробки конструкторським бюро «Південне». Розробляється з 2013 року на базі попередніх розробок за проєктами «Борисфен» та БФРК «Сапсан».

Комплекс побудований на базі твердопаливної балістичної ракети. Радіус дії заявлено у 280 км, озвучена можливість створення версії з радіусом до 500 км.

Комплекс призначений для створення щита неядерного стримування агресора.

Проект комплексу було розроблено 2013, а у буклетах, які виставлялися на міжнародних виставках озброєнь, оперативно-тактичний ракетний комплекс назвали «Грім». Випробування дослідного зразка системи «Грім» мали пройти ще взимку 2015 року, але через бюрократичні перешкоди, пов’язані з реструктуризацією Державного космічного агентства України, випробування були перенесені на осінь 2016 року.

5 серпня 2016 польський ресурс Defence-24, з посиланням на власні джерела, повідомив про заплановані на осінь 2016 перші випробування українського ракетного комплексу. Повідомлялося, що замовником випробувань став іноземний замовник. Джерело повідомляло, що комплекс може здійснювати запуск як одноступінчату балістичну ракету тактичного радіуса дії, так і крилату ракету за проєктом «Коршун-2». За повідомленням інформаційної агенції Мост, дальність дії експортної версії балістичної ракети мала становити 280 км, а призначеної для Збройних сил України — 450 км. 18 серпня з’явилася інформація, що замовником є Саудівська Аравія.

25 серпня 2016 у газеті «Конструктор» (№ 16/969), яку видає конструкторське бюро «Південне», було оприлюднене фото збирання прототипу-ходового екземпляру самохідної пускової установки оперативно-тактичного ракетного комплексу «Грім».

Завершення першої черги випробувань було заплановано на осінь 2016. 1 грудня 2016 було опубліковане повідомлення про успішні запуски тактичних ракет «Грім» та зенітних ракет «Дніпро» на полігоні на півдні України. 6 грудня 2017 року директор НВО «Павлоградський хімічний завод» Леонід Шиман повідомив, що «Грім» знаходиться на завершальній стадії розробки та протягом року перейде на етап випробувань на полігоні. За його словами, були майже завершені випробування системи управління та переміщення ракет, гідравліки, механіки та усього, що пов’язано із транспортуванням.

19 жовтня 2018 року стало відомо про те, що завершено випробування головок самонаведення для ракети комплексу. Всього розроблено 4 типи головок.

У квітні 2019 року стало відомо, що вже виготовлено 2 дослідні зразки комплексу. Один в рамках іноземного замовлення від Саудівської Аравії, а другий для Збройних сил України. Саудівська Аравія готується до випробувань ОТРК RAAD-2 («Грім-2») восени 2019 року, а надходження на озброєння очікується з 2022 року.

За чинної влади інформації щодо проведенння випробувань не наводилося. В лютому 2021 року Міністерство оборони України повідомило про плани підписати контракт на перший дослідний дивізіон ОТРК «Сапсан».


Нагадаємо, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що розв’язана Росією невиправдана агресивна війна проти України є основною причиною руйнування греблі Каховської ГЕС.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE