Politerno > Україна і світ > Розшук керівника держкомпанії. Мінінфраструктури та ФДМУ приховують дані очільника ДСК “ЧМП”

Розшук керівника держкомпанії. Мінінфраструктури та ФДМУ приховують дані очільника ДСК “ЧМП”

  • 16 Червня, 2023
  • 2339 Переглядів
  • 0

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Фонд державного майна України приховують дані щодо керівника Державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство».

Компанія довший час знаходилася у стані банкрутства. 12 лютого 2021 року ухвалою Господарського суду Одеської області від виконання обов`язків керуючого санацією ДСК «ЧМП» усунуто чергового арбітражного керуючого Лахненка Є.М. Чоловіка звинуватили у злочинах і доправили у СІЗО.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 21 квітня 2021 року справу про банкрутство ДСК «ЧМП» було припинено.

А вже 30 квітня 2021 року наказом міністра інфраструктури Криклія Владислава Артуровича в.о. президентом ДСК «Чорноморське морське пароплавство» (BLASCO) було призначено Сметаніна Володимира Володимировича.

За нашими даними, Володимир Сметанін є колишнім чоловіком дружини народного депутата від Тернопільщини, який, власне, й скористався своїми зв’язками задля даного призначення.

Для підтвердження інформації ми звернулися до дружини народного обранця. Жінка заперечила, що її колишній чоловік був призначений на посаду керівника держкомпанії, повідомивши, що він зараз взагалі знаходить в госпіталі, так як був поранений на війні.

Після цього почалися дивні речі.

В другій половині травня 2023 року редактор інтернет-видання Politerno звернувся до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України із запитом, в якому просив надати дані щодо керівника Державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство» (ДСК «ЧМП») Сметаніна Володимира Володимировича. Спочатку це відбулося у телефонному режимі. В міністерстві відповіли, що компанія ДСК «ЧМП» цього року була переведена у підпорядкування Фонду державного майна України (ФДМУ).

Дивно, але у Фонді держмайна нас скерували у відділ переробної галузі, мовляв, саме цей відділ курирує держкомпанію. Під час спілкування з працівницею відділу ми дізналися, що керівництво ДСК «ЧМП» не йде на контакт з ФДМУ і не надає жодних даних. За її словами – «триває переписка» з компанією.

Кілька днів у відділі переробної галузі нам обіцяли надати дані. Але після того, як на п’ятий день вчергове попросили передзвонити «завтра» – ми звернулися в апарат заступника керівника Фонду держмайна Шугалія Дениса Анатолійовича. Працівниця Віка спочатку дуже турботливо віднеслася до нашого прохання допомогти отримати потрібну інформацію. Доправила до людини, яка пояснила, як нам правильно оформити офіційний запит.

Паралельно ми зв’язалися із радницею керівника ФДМУ Умерова Рустема Енверовича – Діаною. Вона теж пообіцяла нам «без зайвої бюрократії» допомогти з відповіддю.

Але згодом і з пані Вікторією, і з пані Діаною щось трапилося. Після того, як ми отримали відповідь ФДМУ, у якій нам просто повторили інформацію про призначення у 2021 році, не надавши запитуваних даних – жінки теж заявили, що це все, що є у Фонду.

До слова, пані Вікторія зазначила, що ми можемо надіслати інший запит у Фонд, змінивши формулювання. Що ми й зробили. Останній запит нам допомагали писати юристи Бігус.Інфо, як і новий запит у Мініфраструктури.

15 червня ми отримали чергову відповідь від Мінфінфраструктури, що допомогти нам не можуть – усі питання до ФДМУ. Своєю чергою, ми звернулися зі скаргою на дії міністерства до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця.

Згідно правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях біографічна довідка (включаючи професійну характеристику) керівника державного підприємства повинна зберігатися у міністерстві, у підпорядкуванні якого знаходиться(лося) дане державне підприємство.

Окрім того, юридична адреса Державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство» досі збігається з адресою Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України – 01135 Київ, проспект Перемоги, 14.

Від Фонду держмайна відповідь на друге і третє наше звернення ми не отримали взагалі. На даний час оформляємо звернення до омбудсмена.

Даний матеріал слід вважати зверненням до правоохоронних органів – допоможіть встановити, ким є керівник Державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство» Сметанін Володимир Володимирович.

За даними реєстру судових рішень, на сьогоднішній день ДСК «ЧМП» знаходиться в судовому процесі проти міської ради Одеси та одного з місцевих підприємств щодо ділянки, яка була надана в оренду зазначеному підприємству у 2007 році. Уже близько 15 років на цій ділянці височіє житловий комплекс. Але ДСК «ЧМП» не втрачає надії повернути майно.

За нашими даними, в останні роки до призначення Володимира Сметаніна в.о. президента компанії, його попередниками було повернуто певне втрачене за попередні роки майно. Йдеться про кілька суден, земельні ділянки, причал у В’єтнамі.

В центрі Одеси компанії належить будівля, у якій знаходиться центральний офіс ДСК «ЧМП». До слова, наші одеські колеги намагалися потрапити в цей офіс, але нацгвардійці забороняють пройти на територію.

Спілкувалося Politerno і з самим Владиславом Криклієм, який призначав Володимира Сметаніна у цю компанію. За словами ексміністра, він не пам’ятає людини, яку призначив в.о. президента ДСК «ЧМП».


Нагадаємо, російський диктатор Владімір Путін допустив, що Росія може завдавати ударів по авіабазах за межами України, якщо там базуватимуться винищувачі F-16, які використовуватимуться у війні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE