Politerno > Україна і світ > Міноборони сплатило близько 27 млрд грн за зброю, яку не поставили

Міноборони сплатило близько 27 млрд грн за зброю, яку не поставили

  • 8 Серпня, 2023
  • 444 Переглядів
  • 0

Прострочена дебіторська заборгованість Міністерства оборони України по закупівлі зброї складає близько 27 млрд грн.

Про це свідчать відповідь на запит Центру протидії корупції та інформація від джерел ЦПК.

“Водночас інформація про конкретні прострочені контракти прихована. Хоча, наприклад, Міноборони США щодня публікує звіти про укладені контракти на закупівлю зброї для своїх військ. Ці звіти можна побачити тут.

Наявність простроченої дебіторської заборгованості означає, що Міноборони перерахувало компаніям гроші, проте товар (тут — зброю) так і не отримало в строк, передбачений контрактами.

Цифра у 27 млрд грн — це загальний обсяг простроченої дебіторської заборгованості розміром у 33 млрд грн, з якої вирахуновано 5,86 млрд грн (заборгованість за речовим забезпеченням) та 1 млрд грн — приблизний розмір заборгованості за іншими програмами Міноборони. Такі розрахунки підтверджують джерела ЦПК”, – зазначили у ЦПК.

З часів останнього повідомлення ЦПК про наявність простроченої дебіторської заборгованості в Міноборони ця цифра зменшилася на 3 млрд грн — з 36 до 33 млрд грн.

“Для порівняння — один із найбільших проєктів фонду Повернись живим «Око за око» розміром 400 млн грн планує закупити: 300 мінометів 82-мм калібру, 200 крупнокаліберних кулеметів і 100 автоматичних 40-мм гранатометів. Тобто, за ці злиті 27 млрд грн можна було закупити в 67 разів більше зброї.

За ці кошти також можна було б закупити сотні тисяч дронів на кшталт DJI Mavic 3, якби Міноборони взагалі  їх закуповувало”, – додали у ЦПК.

Як відомо, 61,7 % українців вважають, що найбільше шкодять здатності України чинити опір та перемагати росію корупція при закупівлях для потреб армії.

Нагадаємо, прокурори повідомили про підозру народному депутату VІІІ скликання за пособництво у маніпулюваннях на фондовій біржі та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE