Politerno > Україна і світ > Папа визнав недоречність слів про “велич і людяність російської імперії” у своїй промові

Папа визнав недоречність слів про “велич і людяність російської імперії” у своїй промові

  • 4 Вересня, 2023
  • 366 Переглядів
  • 0

Виступаючи перед російською молоддю 25 серпня, Папа Римський Франциск згадав про Петра І та Катерину ІІ зі школи і, мабуть, ця згадка “не була вдалою”.

Про це Папа заявив у спілкуванні з журналістами на борту літака під час повернення з Монголії, повідомляє Vatican News.

“Я не мав на думці імперіалізм, коли це сказав. Я говорив про культуру”, – зазначив Папа.

Папа Франциск пояснив, що заохочував тоді російську молодь берегти спадщину своєї батьківщини, “бо російська спадщина є дуже доброю та дуже гарною”.

Аби пояснити, про яку спадщину йдеться, Понтифік вдався до ідеї “великої Росії”.

“До прикладу, в царині літератури, в царині музики, аж до Достоєвського, який сьогодні говорить нам про зрілий гуманізм. Щоб вони взяли на себе цей гуманізм, який розвивався в мистецтві та літературі. Це другий аспект із того, що я говорив про спадщину…

Третій, мабуть, не був вдалий. Говорячи про велику Росію, можливо не стільки в географічному сенсі, скільки культурному, мені згадалося те, що нас вчили в школі: Петро І, Катерина ІІ. І тут виплив цей третій (елемент – ред.), що, мабуть, не зовсім правильний. Не знаю. Нехай історики скажуть. Але це було доповнення, яке спало мені на думку, бо я вивчав це в школі”, – додав Франциск.

Водночас Папа переконаний, що “Російська культура має красу, має велику глибину, і не слід її стирати через політичні проблеми”.

Нагадаємо, за півтора року повномасштабної війни Росії проти України США наклали арешт на більш як $1 млрд приватних російських активів у інших країнах.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE