Politerno > Україна і світ > НАБУ оголосило про підозру Коломойському щодо заволодіння 9,2 млрд Приватбанку

НАБУ оголосило про підозру Коломойському щодо заволодіння 9,2 млрд Приватбанку

  • 7 Вересня, 2023
  • 385 Переглядів
  • 0

У четвер, 7 вересня, НАБУ за погодження САП повідомило про підозру у заволодінні коштами на суму понад 9,2 млрд грн колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ПАТ КБ “ПриватБанк” та п’ятьом членам організованої ним групи. 

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

За даними слідства, у січні-березні 2015 року кінцевий бенефіціар банку, на той момент Голова Дніпропетровської ОДА, розробив план заволодіння коштами Приватбанку з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку. 

Для цього банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд грн під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю.

Далі частину суми у понад 446 млн грн з метою легалізації перерахували на рахунки трьох пов’язаних юросіб під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів, а згодом – на рахунки ще двох. 

“Врешті-решт кошти надійшли на особовий рахунок кінцевого бенефіціара ПАТ КБ “ПриватБанк”. Ними він розпорядився на власний розсуд – вніс до статутного капіталу “ПриватБанку” на виконання вимог Національного банку України”, – зазначили в НАБУ.

Крім колишнього власника банку у справі підозрюються:

  • колишній голова правління Приватбанку; 
  • заступник керівника напрямку – директор департаменту міжбанківського дилінгу банку (одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов’язаної з банком); 
  • заступник голови правління Приватбанку – директор казначейства; 
  • начальник департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства Приватбанку; 
  • заступник керівника Департаменту з обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу Приватбанку. 

Заступника керівника напрямку – директора департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником пов’язаної з Приватбанком компанії-нерезидентазатримали.

У НАБУ додали, що це вже четвертий епізод у справі заволодіння коштами “ПриватБанку”. За трьома попередніми епізодами напередодні обвинувальний акт скерували до суду.

Корупційні зловживання у банку розслідували різні правоохоронні органи, але з осені 2019 року справа перейшла до детективів НАБУ. 

У відомстві зазначають, що загальний обсяг матеріалів по всіх епізодах наразі перевищує 2500 томів, а справа є однією з наймасштабніших в історії антикорупційних органів.

2 вересня Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генпрокурора вручили олігарху Ігорю Коломойському підозру за кількома статтями Кримінального кодексу.

6 вересня стало відомо, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду справу про розкрадання 8,4 мільярдів гривень “Приватбанку”.

Нагадаємо, Національне агентство із запобігання корупції неодноразово не виконувало своїх обов’язків щодо моніторингу й попередження конфлікту інтересів, а його керівники Олександр Новіков вирішив не використовувати випадкового автоматизованого розподілу справ для верифікації випадків конфлікту інтересів та наділив себе одноособовим правом вирішувати, хто з працівників НАЗК розглядатиме справи, пов’язані з конфліктом інтересів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE