Politerno > Україна і світ > Уряд змінив правила проведення закупівель під час війни за прямими угодами

Уряд змінив правила проведення закупівель під час війни за прямими угодами

  • 8 Вересня, 2023
  • 427 Переглядів
  • 0

Кабінет міністрів ухвалив рішення про внесення змін до правил проведення публічних закупівель на час воєнного стану.

Тепер для закупівель на 50 тисяч гривень і більше, які проводяться поза системою Prozorro, треба буде демонструвати обґрунтування підстави для прямого контракту, погоджене керівником замовника, повідомила пресслужба Міністерства економіки.

“Тендер через Prozorro сам собою не гарантує автоматичного позитивного результату. Багато хто пам’ятає випадки, коли закупівля відбулася прозоро, конкурентно і за правилами, але обґрунтованість потреби або умови закупівлі викликали суспільний резонанс. Тому ця зміна покликана в першу чергу покращити якість роботи тих, хто оголошує тендер”, – заявила глава Мінекономіки Юлія Свириденко.

Також, за її словами, уряд зменшив перелік підстав для підписання прямих договорів держзамовниками, замість проведення конкурентних торгів. Відповідна постанова, до того ж, посилює відповідальність замовників за зловживання підставою “нагальна потреба”.

“Крім того, було внесено зміни, які при прийнятті рішення про відмову участі в торгах учасника, проти якого введено санкції, дозволяють виокремити випадок, коли активи такого учасника передані в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. У такому випадку заборона здійснювати публічні закупівлі не буде застосовуватися”, – додали в повідомленні.

Нагадаємо, Бюро економічної безпеки і Служба безпеки України відкрили справу проти олігарха Ігоря Коломойського у той час, коли Національне антикорупційне бюро готувало йому підозру.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE