Politerno > Україна і світ > Соцопитування про відповідальність Зеленського за корупцію: формулювання максимально конкретне – Демініціативи

Соцопитування про відповідальність Зеленського за корупцію: формулювання максимально конкретне – Демініціативи

  • 12 Вересня, 2023
  • 379 Переглядів
  • 0

У Фонді «Демократичні ініціативи» вважають максимально коректним питання у своєму опитуванні про рівень відповідальності президента за корупцію в уряді та військових адміністраціях, оскільки його формулювали «відштовхуючись від реалій життя» та норм Конституції.

Про це заявив у коментарі «Суспільному» виконавчий директор Фонду Демократичні ініціативи Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

«Зараз у нас воєнний стан в країні, президент згідно з Конституцією, законодавством є Верховним Головнокомандувачем і він очолює виконавчу владу. Коли призначаються міністри, Верховна Рада фактично формально лише затверджує рішення про звільнення і призначення міністра. Так, як це було з міністром оборони нещодавно. Було рішення, що відставка, в парламенті ніхто не ставив під сумнів, ніхто не ставив запитань, чому один міністр іде, а інший призначається, тобто не відбувалося навіть розбору кандидатур», — зазначив він.

Директор ФДІ підкреслив, що до повноважень президента також належить призначення голів військових адміністрацій.

«Ми не поставили питання корупція і крапка. Корупція в уряді і військових адміністраціях. Формулювання максимально конкретне. Людей питають чи несе президент пряму відповідальність в уряді та військових адміністраціях, які напряму йому підпорядковані, це його відповідальність», — сказав Бурковський.

Він пояснив, що під час соціологічного дослідження відбувається відбір респондентів за триступеневою вибіркою. А потім ще й проводиться перевірка близько 10% опитаних, чи дійсно вони проходили інтерв’ю.

Бурковський зазначив, що  молодь віком 18-20 років менш критично реагувала на це питання, ніж люди старшого віку. При цьому найбільше респондентів повністю або скоріше погодилися з твердженням, що президент несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях у Запорізькій, Харківській і Дніпропетровській областях.

Напередодні Фонд «Демократичні ініціативи» опублікував результати опитування із запитанням «Чи погоджуєтеся ви з твердженням, що президент несе повну відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях».

78% опитаних відповіли, що президент несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях. Не погоджувалися з цим твердженням 18% опитаних.

Голова президентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія назвав дослідження манупулятивним і заявив, що «з нового року країна має перейти на «бюджет війни» — де більше не буде витрат на ці речі, тільки оборона та тільки зброя».

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у свою чергу назвав опитування «дуже дивними» та  «схожим на цілеспрямовану атаку».

Нагадаємо, комітет Парламентської асамблеї Ради європи з правових питань та прав людини висловив занепокоєння легітимністю поправок до конституції Росії, які дозволили очільнику цієї країни Володимиру Путіну залишатися при владі до 2036 року.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE