Politerno > Україна і світ > Україна має провести вибори тоді, коли зможе гарантувати безпеку і демократичні стандарти – Atlantic Council

Україна має провести вибори тоді, коли зможе гарантувати безпеку і демократичні стандарти – Atlantic Council

  • 20 Вересня, 2023
  • 311 Переглядів
  • 0

Попри те, що російська війна проти України триває, низка відомих міжнародних діячів і коментаторів нещодавно запропонували Києву провести чергові президентські і парламентські вибори. Дехто стверджував, що країна повинна це зробити, навіть борючись за своє виживання, можливо, вже навесні 2024 року.

Ці пропозиції викликали здивування в українських політичних колах і громадянському суспільстві. І не лише тому, що проведення виборів під час тотальної війни суперечило б європейській історії, стандартам, правовим традиціям і, що важливо, законам України та громадській думці, але й тим, що дехто вважає, що Україна повинна провести вибори «незважаючи ні на що», щоб підтвердити свої демократичні цінності, – пишуть в статті для Atlantic Council експерти «Міжнародної фундації виборчих систем» (IFES ) Пітер Ербен і Гіо Кобахідзе.

На відміну від сусідньої Росії, Україна вже довела свою відданість демократичним виборам задовго до початку нинішнього вторгнення в лютому 2022 року. Більше того, Україна продовжує робити значні кроки в реалізації історичних реформ для вступу в ЄС, навіть в часи, коли вона захищається від російського вторгнення.

Як і в демократичних країнах Західного світу, українське законодавство правильно визнає, що в країні не може бути вільних, чесних і безпечних виборів під час тотальної війни. Це визнання призвело до того, що такі демократичні країни, як Франція і Велика Британія, відклали чергові вибори до часів після перемоги в обох світових війнах у першій половині ХХ століття. Це також спонукало понад 100 українських організацій громадянського суспільства нещодавно опублікувати заяву проти проведення виборів під час війни.

«Вибори, безумовно, мають фундаментальне значення для демократії, і Україна повинна повернутися до свого регулярного виборчого графіка, як тільки буде можливість забезпечити основні умови для вільного, справедливого, інклюзивного та безпечного голосування. Однак, перш ніж це станеться, необхідно виконати низку передумов, які наразі відсутні», – пишуть автори.

Ключове питання – це безпека. Для того, щоб Україна провела демократичні і безпечні вибори, українці включно з мільйонами тих, кого Росія примусово вивезла, і тими, хто воює на лінії фронту, повинні мати можливість безпечно брати участь у виборах як кандидати і виборці. Більше того, міжнародні та національні спостерігачі повинні мати можливість спостерігати за процесом без ризику для життя.

Важко уявити, як ці умови можуть бути виконані в нинішньому безпековому середовищі. Майже 20% території України наразі окуповані Росією, а ще 20% знаходяться в межах безпосередньої досяжності російської артилерії. Цивільне населення по всій країні регулярно піддається терору з боку російських безпілотників і ракет. За таких умов неможливо гарантувати фізичну безпеку виборців і членів виборчих комісій.

Росія десятиліттями цілеспрямовано намагається впливати на українські вибори. В умовах тотальної війни можна очікувати, що агресор і надалі докладатиме максимальних зусиль для підриву будь-яких символів демократії в Україні. Це можуть бути удари по агітаційним заходам, пунктам реєстрації виборців, чергам виборців, виборчих адміністраціях і дільницях.

«Будь-які вибори у воєнний час в Україні також повинні відповідати базовим демократичним стандартам. Для проведення демократичних виборів кандидати та суспільство повинні мати можливість зосередитися на вільній та активній політичній боротьбі, а не на тому, як вижити під час щоденних обстрілів. Кандидати та партії повинні мати можливість проводити широку агітацію, збирати кошти, вільно висловлюватися та мати рівний доступ до засобів масової інформації», - пояснюють автори.

Наразі Україна перебуває у стані воєнного стану. Демократичні вибори і воєнний стан не сумісні. В умовах воєнного стану демократичні країни тимчасово обмежують певні права, необхідні для проведення вільних і чесних виборів. Саме тому авторитетна Венеціанська комісія зазначила, що перенесення виборів на період після завершення надзвичайного стану допустиме і навіть доцільне.

Підсумовуючи, Україна має провести наступні вибори в той час, коли країна зможе гарантувати безпеку і демократичні стандарти цих виборів.

Нагадаємо, у результаті атаки по командному пункту Чорноморського флоту РФ поблизу Севастополя вранці 20 вересня була уражена жива сила противника та дороговартісні військові системи.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE