Politerno > Україна і світ > Ексглаву “уряду” Нагірного Карабаху Варданяна звинуватили у фінансуванні тероризму і арештували на 4 місяці. ВІДЕО

Ексглаву “уряду” Нагірного Карабаху Варданяна звинуватили у фінансуванні тероризму і арештували на 4 місяці. ВІДЕО

  • 28 Вересня, 2023
  • 302 Переглядів
  • 0

Ексглаві так званого уряду Нагірного Карабаху Рубену Варданяну, який 27 вересня був затриманий азербайджанськими прикордонниками, в Азербайджані пред’явили обвинувачення у фінансуванні тероризму. Суд арештував його на 4 місяці.

Про те, що суд обрав щодо Варданяна запобіжний захід у вигляді арешту на 4 місяці, повідомляє 1news.az.

Про звинувачення у фінансувані тероризму повідомляє служба державної безпеки Азербайджану.

У заяві зазначається, що стосовно громадянина Вірменії Варданяна висунуті обвинувачення за трьома статтями Кримінального кодексу Азербайджану: 214-1 (фінансування тероризму), 279.3 (участь у створенні збройних формувань або груп, не передбачених законом, та участь у їхній діяльності), 318.1 (незаконний перетин кордонів Азербайджану).

За даними азербайджанських правоохоронців, що Варданян, будучи громадянином іноземної держави, у вересні 2022 року незаконно перетнув державний кордон Азербайджанської Республіки поза пунктами пропуску “з метою вчинення терористичних та диверсійних актів”.

“Варданян проник на територію Азербайджану у зону тимчасової дислокації російського миротворчого контингенту та брав участь у створенні непередбачених законом збройних формувань, організації їхньої діяльності, у забезпеченні їх військовою технікою, зброєю і боєприпасами, вибуховими речовинами, військовим спорядженням”, що спричинило “загибель людей та інші тяжкі наслідки”, — повідомляє спецслужба.

Крім того, Варданяна звинувачують у фінансуванні тероризму — спрямуванні коштів на організацію терористичної діяльності незаконних збройних формувань.

“Рубен Варданян був затриманий 27 вересня 2023 року за вчинені ним протиправні дії, притягнутий до кримінальної відповідальності як обвинувачений шляхом оголошення обвинувачення та рішенням суду йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою”, — йдеться у повідомленні.

Наразі у кримінальному провадженні тривають слідчо-оперативні заходи.

Що відомо про затримання Варданяна азербайджанськими прикордонниками

Колишній глава уряду Нагірного Карабаху Рубен Варданян у середу, 27 вересня, був затриманий азербайджанськими прикордонниками.

Про це повідомила дружина колишнього глави уряду невизнаної республіки Вероніка Зонабенд у його акаунті у соцмережі Х (колишній Твіттер).

За словами дружини, азербайджанська сторона затримала Варданяна на КПП у Лачинському коридорі.

“Мій чоловік, Рубен Варданян, філантроп, бізнесмен і колишній державний міністр Арцаха (Нагірного Карабаху), був заарештований і затриманий азербайджанською владою на кордоні сьогодні вранці, коли він намагався виїхати з тисячами вірмен”, — написала Зонабенд.

Вона додала, що її чоловік “був з народом Арцаха протягом 10-місячної блокади і страждав разом з ними в їхній боротьбі за виживання”.

Хто такий Рубен Варданян

В Україні Рубен Карленович Варданян відомий як член ради директорів ТОВ “Волга-Дніпро”, пропутінський мільярдер.

На нього накладені санкції як на “вище керівництво системотворчої компанії, яке задіяне в матеріальній (транспортній, логістичній та іншій) підтримці дій, які підривають або погрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України”.

Уряд України запровадив санкції щодо Варданяна в жовтні 2022 року.

“Волга-Днепр” – російська вантажна авіакомпанія, що спеціалізується на авіаперевезеннях надважких і негабаритних вантажів літаками Іл-76ТД-90ВД і Ан-124-100. Здійснює перевезення авіаційним транспортом вантажів для потреб нафтової, газової, аерокосмічної промисловості, важкого машинобудування, гуманітарних і миротворчих місій, транспортує небезпечні вантажі. Із початком російської збройної агресії проти України з групи компаній “Волга-Днепр” вийшла українська компанія “Авіалінії Антонова”, яка на 2017 рік за обсягами перевезень перевершила “Волгу-Днепр”.

За інформацією The Washington Times, Варданян – один із найбагатших людей Росії та приятель Путіна. Журналісти видання повідомляли, що Варданяна звинувачують у відмиванні грошей через офшорні компанії та переказі коштів впливовим партнерам Путіна. Також він має зв’язки з Іраном.

Варданяна віддавна називали співучасником агресії проти України та “рупором Кремля в Прикаспійському регіоні”, що має пряме відношення до розпалення конфлікту на території Карабаху. Відтак він був занесений до санкційної бази центру “Миротворець“.

У травні 2023 року Варданян закликав вірмен у Карабаху взятися за зброю: “Ми боротимемося до кінця. Останню межу пройдено: ти або встаєш на захист Арцаху, або проти всього вірменського народу”. Ця заява була зроблена на тлі зусиль ЄС та США домогтися мирного врегулювання між Вірменією та Азербайджаном.

На початку травня на мітингу в Ханкенді (Степанакерті) він просував ідею необхідності присутності військового контингенту РФ як інструменту збереження впливу Путіна на Південному Кавказі.

Рубен Варданян відомий також завдяки розслідуванню консорціуму журналістів-розслідувачів OCCRP про його компанію “Трійка Діалог” (скандал назвали “Трійка Ландромат”) та про її роль у створенні офшорних мереж. Через скандал у 2019 році ініціативу про введення санкцій проти Варданяна як одного з соратників Кремля було висунуто 22 депутатами Європарламенту.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний на зустрічі з начальником Штабу оборони Великої Британії адміралом Тоні Радакіним говорив про контрнаступ і потреби українського війська.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE