Politerno > Україна і світ > Моравецький продовжує дорікати Зеленському щодо невдячності

Моравецький продовжує дорікати Зеленському щодо невдячності

  • 2 Жовтня, 2023
  • 323 Переглядів
  • 0

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький продовжує протиставляти своїй партії «Право і Справедливість» Німеччину, польську опозиційну партію «Громадянська платформа» Дональда Туска, а також президента України Володимира Зеленського щодо невдячності Польщі.   

«Я розумію, що він [Зеленський] зараз думає, що матиме тісний союз з Німеччиною. Попереджаю, німці завжди будуть прагнути порозумітися з росіянами через центральноєвропейські держави. Саме Польща прийняла кілька мільйонів українців. Це поляки прийняли українців під свій дах, це ми найбільше допомогли в той час, коли німці хотіли надіслати п’ять тисяч шоломів в обложений Київ; про це варто не забувати, президенте Зеленський», – оголосив Моравецький своє звернення до Зеленського під час виступу у Катовіце 1 жовтня перед промисловцями, про опікування інтересів яких заявляє «Право і Справедливість», – прередає DGP. 

Не оминув Моравецький і тему заборони імпорту української сільськогосподарської продукції, яка є важливим елементом у боротьбі за голоси фермерів.

«Оскільки йдеться про інтереси польського фермера, ми не будемо запитувати думку ні в кого в Берліні чи Брюсселі. Ми діємо на благо польського сільського господарства», – заявив Моравецький, коментуючи, чому польський уряд ввів односторонню заборону на український імпорт зерна всупереч позиції Єврокомісії.  

«Ми захищатимемо польське сільське господарство від українських агроолігархів», – заявив він, додавши, що Зеленський сказав «дуже недоречні слова» в ООН.

Нагадаємо, Зеленський заявив на 78-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, що «викликає тривогу те, як деякі в Європі, деякі з наших друзів у Європі, розігрують солідарність у політичному театрі, знімаючи трилер із зерном. Може здатися, що вони грають свою роль, але насправді вони допомагають підготувати сцену для московського актора». 

З того часу у представників «Право і Справедливість» загострилася риторика щодо України у їхніх політичних заявах перед парламентськими виборами 15 жовтня.  

Моравецький з того часу закликав Зеленського «більше ніколи не ображати поляків, як він це зробив під час виступу в ООН», заявив, що не допустить, щоб українські олігархи керували ринком Польщі й навіть пообіцяв припинити постачання зброї Україні. Щодо останньої заяви, то слова Моравецького були змушені спростовувати і в польському уряді, і польський президент.  

Нагадаємо, посол України у США Оксана Маркарова пояснила, які наслідки для України може мати схвалення американським Конгресом законопроекту щодо тимчасового фінансування уряду на 45 днів, який не включає нову допомогу Україні

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE