Politerno > Україна і світ > Справа Князєва: НАБУ завершило слідство, адвокат пішов на угоду, але дає дивні покази

Справа Князєва: НАБУ завершило слідство, адвокат пішов на угоду, але дає дивні покази

  • 4 Жовтня, 2023
  • 785 Переглядів
  • 0

Антикорупційні органи вже завершили розслідування за підозрою в отриманні хабара в сумі 2,7 млн доларів США колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва, якого затримали на гарячому 15 травня цього року.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) на сайті і в Telegram.

3 жовтня 2023 року НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою голови Верховного Суду в отриманні неправомірної вигоди на суму 2,7 млн доларів США. Матеріали справи за ч. 4 ст. 368 КК України відкрито.

За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (далі – ГЗК) у чотирьох компаній (далі – колишні акціонери). Йдеться про Костянтина Жеваго й Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат (уточнення УП).

18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог. 

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. 

За даними НАБУ, аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного Суду. 

Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн доларів США (1,8 млн доларів США – суддям Верховного Суду, решта – як “оплата” посередницьких послуг).

Врешті-решт, Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 1,8 млн доларів США.

Угода зі слідством Горецького

Як повідомив ЦПК з посиланням на опубліковану в судовому реєстрі ухвалу слідчої судді ВАКС, адвокат Олег Горецький, який був підозрюваним у справі голови Верховного суду Всеволода Князєва, визнав вину та пішов на угоду зі слідством.

“Про деталі угоди не повідомляється, однак закон передбачає не тільки беззастережне визнання винуватості у вчиненні злочину, але й обов’язок співпрацювати зі слідством у викритті інших підозрюваних чи інших злочинів. Тому є великий шанс на нові викриття чи появу нових фігурантів у справі”, – зазначили в ЦПК.

Це далеко не перша угода зі слідством, на яку ідуть фігуранти справ НАБУ. І часто вони лишають неприємний осад у вигляді запитання, чи точно це найвигідніший варіант для слідства.

Сам бізнесмен хоч свою вину і не визнав, але в серпні також отримав підозру від НАБУ.

Згідно з текстом ухвали, 25 вересня справу щодо Горецького виділили в окреме провадження. Наразі йому інкримінують пособництво у наданні хабаря та шахрайство. 

Схему затримання Князєва тримали у великому секреті, щоб не було витоків. Тому власне детективам НАБУ і вдалось отримати його телефон, який потім зі скандалом розпаролювали в Польщі (про скандал в САП через цей телефон можна прочитати тут ). Але все-таки певний збій у цій історії стався.

І стосувався він затримання Олега Горецького. Правоохоронці спершу не змогли наздогнати його авто, а потім, коли адвокат дістався свого дому, він зіскочив з карнизу будинку, поки детективи чекали підмоги зламати двері. Зрештою, коли Горецького затримали в готелі, він вже вичистив свій телефон.

Так само, через те, що НАБУ дуже переживало, що зірветься затримання Князєва на гарячому, вони вирішили не тягнути з часом і частину суддів, які могли бути причетними до ухвалення рішень за хабарі, не вдалось задокументувати.

Проти кого дає покази Горецький

Через кілька місяців після затримання Цензор.НЕТ вдалось дізнатись одну дивну подробицю зі справи Князєва.

У матеріалах НСРД є фрагменти, які потенційно вказують на зв'язок між заступником керівника САП Синюком та поплічниками Князєва, зокрема адвокатом Горецьким.

30 березня між Горецьким та миколаївським нотаріусом Кирилом Горбуновим відбувається розмова, в якій перший говорить про знайомство із заступником керівника САП (оскільки заступник один, то йтися може лише про Андрія Синюка) в одному з ресторанів Києва.

Судячи з розмови, їх познайомила третя особа. І як кажуть джерела видання, ідеться про Віталія Чубаєвського (очільник директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МВС).

У своїх розмовах з іншими особами Горецький обговорює шанси Синюка очолити САП у майбутньому та можливість отримати через нього матеріали справи. У САП не змогли обґрунтовано пояснити необхідність спілкування з Горецьким.

І ось тепер Горецький іде на угоду зі слідством. Чи треба було це НАБУ і САП? І що вони за це отримали?

Наприклад, на Князєва у САП і НАБУ доказів було достатньо і без Горецького – там дуже хороші матеріали НСРД. Цікаво було би отримати свідчення по суддях, оскільки чимало з них не вдалось зафіксувати.

Але чи отримали це антикорупційні органи? Здається, ні.

Як розповіли джерела Цензор.НЕТ, Горецький дав свідчення на 4 посередників. Серед них два адвокати, які представляли інтереси Жеваго, та ще 2 посередники під час передавання хабара.

"Він просто дає свідчення на пару посередників у передачі коштів від Жеваго до Горецького. Але у такій гучній справі людині передбачають в угоді 3 роки умовно, це мені здається якісь не дуже щирі домовленості", - каже співрозмовник Цензор.НЕТ серед правоохоронців.

"Така особа, як Горецький, мав дати свідченнями на суддів Шевченківського районного суду. Проте чомусь це питання йому не ставилося", - додає він.

У НАБУ натомість переконують, що свідчення підуть на користь справі, а скандали навколо таких угод роздуваються штучно.

Втім, все ж поки видається, що внаслідок свідчень Горецького слідство опинилось ближче до бізнесмена Костянтина Жеваго, а не до суддівського спруту, який ухвалював замовні рішення.

Нагадаємо, Служба безпеки встановила особу ще одного російського загарбника, який причетний до масових катувань та вбивства мирних жителів під час тимчасової окупації Київщини – лейтенант Нурсултан Муссагалеєв.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE