Politerno > Україна і світ > Стефанчук, який говорив про небезпеку виборів під час війни, вже хоче “вивчити закордонний досвід”

Стефанчук, який говорив про небезпеку виборів під час війни, вже хоче “вивчити закордонний досвід”

  • 24 Жовтня, 2023
  • 365 Переглядів
  • 0
Верховна Рада - війна

Глава Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що рішення про можливе проведення виборів в Україні під час дії воєнного стану може бути прийнято після вивчення досвіду в інших країнах.

Про це інформує “Інтерфакс-Україна”.

“Я звернувся до своїх колег-парламентаріїв з багатьох парламентів із проханням: дайте, будь ласка, досвід ваших парламентів, як проводили ви чи не проводили вибори під час війни. І зараз ми обмінюємося цим досвідом. Я думаю, що найближчим часом ми матимемо якесь рішення”, – зазначив Стефанчук під час пресконференції зі спікером Палати депутатів парламенту Чехії Маркетою Пекаровою Адамовою.

За його словами, в демократичній країні, якою є Україна, проведення виборів є дуже важливим, щоб не було застою у владі.

“Водночас в українському законодавстві є певні неузгодженості щодо можливості чи неможливості проведення виборів і на парламентському рівні, і на президентському. Ми зараз обговорюємо ці питання”, – зазначив він.

Стефанчук заявив, що для проведення виборів під час війни потрібно розв’язати п’ять важливих проблем. Перша з яких – як забезпечити правом голосувати й бути обраним до органів влади українських військових.

“Тому що проводити вибори без участі військовослужбовців, які сьогодні захищають українську землю, – це несправедливі вибори”, – зазначив Стефанчук.

Другою проблемою є те, як голосуватимуть українські біженці, яких сьогодні за межами України близько 7 мільйонів.

Третє важливе питання, як організувати вибори на тимчасово окупованих територіях. Четверте питання – це, безумовно, фінансування виборів. П’яте питання – це можливість вільного доступу до медіа. І в цей період нам треба зрозуміти, як забезпечити вільний доступ до медіа, але не дати водночас Росії використати свободу слова для поширення своїх наративів усередині країни”, – повідомив спікер.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Зеленський спалює мости. Чому вибори під час війни все ж чекають на Україну

“Я думаю, коли ми знайдемо відповіді на ці основні п’ять (питань – ред.), Україна може прийняти рішення щодо проведення виборів”, – підкреслив Стефанчук.

Спікер Палати депутатів парламенту Чехії вважає головним у проведенні виборів під час війни гарантію з боку України вільного вибору всім її громадянам.

“Треба дуже добре продумати систему виборів, якщо вони відбуватимуться у визначені терміни. А потім – це питання безпеки… Коли люди прийдуть у приміщення, де відбуватимуться вибори, вони стануть дуже простою ціллю для агресора. Я переконана, знаючи цинізм Росії, що це може статися. Росія вибирає для своїх цілей лікарні, пологові будинки. Вибори – це ще один ризик, коли ситуацію може використати Росія”, – зазначила  Маркета Пекарова Адамова.

Влітку глава ВРУ Руслан Стефанчук заявляв, що нині проводити парламентські вибори небезпечно, тож вони відбудуться вже після війни.

Очевидно, що організація і проведення парламентських виборів навіть після закінчення війни наразяться на низку серйозних викликів. Пов’язаних із діями ЦВК, уточненням реєстру виборців, формуванням комісій, розгортанням виборчої структури та політичної конкуренції, якою завжди характеризується виборча кампанія. Про це у статті “Війна і вибори. Яка перемога важливіша?” пише журналістка ZN.UA Інна Ведернікова. 


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE