Politerno > Тернопільщина > Завдяки руху “ЗСУ в першу чергу” допомога Тернополя для військових зросла на 40 мільйонів – активістка

Завдяки руху “ЗСУ в першу чергу” допомога Тернополя для військових зросла на 40 мільйонів – активістка

  • 9 Листопада, 2023
  • 1825 Переглядів
  • 0

Ольга Тимошенко

Мери міст запустили дискредитаційну інфо-атаку на протести #грошінаЗСУ#ЗСУ_в_ПЕРШУ_чергу і звинувачують у тому, що у них сьогодні забрали військове ПДФО, а ще звинувачують учасників мітингів в роботі на Офіс Президента. Чому це повна брехня та конвульсії казнокрадів?

По-перше, це добре, що на нас почали звертати увагу мери, це визнання та успіх для всіх, хто стояв та буде стояти ЩОТИЖНЯ під Міськрадами. Наші протести НІКОЛИ не мали на меті збиття будь-яких законопроектів, в тому числі пов’язаних з військовим ПДФО. Ми стоїмо за те, щоб ВСІ місцеві та центральні податки йшли в першу чергу на ЗСУ та наближення ПЕРЕМОГИ, а не на бруківку та інші некритичні витрати, за те, щоб понад 20% місцевих та областних бюджетів виділялися на армію, за те, щоб органи місцевого самоврядування надавали повні звіти громадам про використання бюджетів і за те, щоб припинити корупцію та розкрадання під час закупівель, як у місцевих, так і в органах центральної влади. І до речі, Марія Барабаш (організатор акції в Києві та координатор Всеукраїнської акції) вже була на 2-х мітингах під Офісом Президента на вулиці Лютеранській, бо вулиця Банкова, як і весь Урядовий квартал перекрито з 24.02.2022 (це потрібно змінити). Бо саме Офіс Президента зараз є Офісом Найбільшої Корупції в Україні, який погоджує ВСІ видатки з центрального бюджету, включаючи, наприклад, 1,7 млрд грн на телемарафон та серіали Єрмака і Ко у бюджеті на 2024 рік.

По-друге, Марія Барабаш направила 66 офіційних запитів у міські та обласні ради, а також 24 запита у всі обласні військові адміністрації з метою отримати офіційну інформацію щодо розміру фінансування ЗСУ місцевими бюджетами. Як тільки прийдуть всі – я опублікую порівняльну таблицю з усіма містами та областями, хто мені відповів та надав цифри (бо деякі місцеві ради вирішили, що це секретна інформація і не надали цифр, хоча це протизаконно. Якщо не одумаються – надам і цей список «секретчиків»).

Тож наведу деяку статистику від Дениса Селіна з Громадський Контроль за 18 місяців (скільки надійшло військового ПДФО і на скільки міста допомогали ЗСУ) станом на червень 2023 року:

1. Дніпро: військового ПДФО – 4,2 млрд грн, допомога ЗСУ – 1,2 млрд грн (28,5%)

2. Київ: військового ПДФО – 8,7 млрд грн, допомога ЗСУ – 1,6 млрд грн (18,4%)

3. Львів: військового ПДФО – 2,4 млрд грн, допомога ЗСУ – 1,1 млрд грн (45,8%)

4. Мукачево: військового ПДФО – 2,3 млрд грн, допомога ЗСУ – 740 млн грн (32,2%)

5. Івано-Франківськ: військового ПДФО – 900 млн грн, допомога ЗСУ – 64,5 млн грн (7,2%)

6. ТЕРНОПІЛЬ: військового ПДФО – 493 млн грн, допомога ЗСУ орієнтовно (БО ЦЕ ВСЕ ДУУУЖЕ секретно) – 95 млн грн (19,2%).

І це завдяки акції “ЗСУ в ПЕРШУ чергу”, бо до її оголошення допомога Тернополя складала 55 млн грн (11,2%).

Це просто приклад того, що навіть військове ПДФО міста не витрачають на військових, не кажучи про всі інші місцеві податки. Як тільки прийдуть всі відповіді від міст та ОВА буде цікаво подивитись, скільки міста та ОВА направили на ЗСУ після наших мітингів. Тільки ми обов’язково перевіримо, куди точно це пішло і чи не пішло це на ремонт воріт у в/ч чи на встановлення флагштока.

По-третє, і Марія Барабаш і я, Оля Тимошенко, за те, щоб БІЛЬШІСТЬ податків були у органів місцевого самоврядування, за максимальну фінансову децентралізацію. Місцевий бюджет набагато краще знає, що потрібно їх регіонам і місцевий бюджет набагато краще проконтролювати громадськості. Всім громадянам потрібно контролювати владу, особливо в час війни. А не жити за принципом #краде_але_щось_робить.

А у загальному котлі бюджету простіше вкрасти, хоча це не означає, що мери міст не крадуть. Всі крадуть. Це і є наш виклик - ми маємо контролювати ВСІХ, і місцевих, і центральних, бо як тільки громада не контролює чиновників - вони починають красти все більше і більше.

Щоб припинити корупцію потрібно боротися з причиною (завеликий вплив держави на людину та економіку), а не з наслідками (наприклад, перерозподіл військового ПДФО).

Тому пропоную до наших мітингів #ЗСУ_в_ПЕРШУ_чергу#грошінаЗСУ#спочаткудронипотімстадіони додати ще хештег #спротивкорупції. Якщо підтримуєте, додайте, будь ласка, в коментарі #спротивкорупції

Ілюстрацією до допису додаю аналітику Віктора Мазярчука про збільшення військового ПДФО по країні в цілому і суми сплачені в Тернополі.

Приходьте під міську раду Тернополя, 12 листопада в 14:00. ВИМАГАЄМО ЗВІТУ ВІД МЕРА, куди пішли 449 млн. за 2022 рік і 493 млн. за 9 місяців 2023 року військового ПДФО❗❗

Текст Марії Барабаш, адаптований до Тернопільських реалій.


Нагадаємо, у Тернополі працівники СБУ та НАБУ викрили депутата Тернопільської райради Володимира Тимчія та його адвоката Ростислава Лукашова, які вимагали 300 тис. доларів за вирішення «земельного» питання.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE