Politerno > Україна і світ > Байден вдруге назвав Сі Цзіньпіна “диктатором” – МЗС Китаю назвало його слова “безвідповідальною маніпуляцією”

Байден вдруге назвав Сі Цзіньпіна “диктатором” – МЗС Китаю назвало його слова “безвідповідальною маніпуляцією”

  • 16 Листопада, 2023
  • 407 Переглядів
  • 0

Після того, як Джо Байден назвав Сі Цзіньпіна “диктатором” всього через кілька годин після їхньої особистої зустрічі, Міністерство закордонних справ Китаю назвало його слова неправильними.

Заяву Байдена наводить CNN.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи буде він і надалі називати Сі диктатором, як він це робив у минулому, Байден відповів: “Ну, дивіться, він ним і є”.

“Він диктатор в тому сенсі, що він людина, яка керує комуністичною країною”, – сказав американський президент, додавши, що китайський уряд “абсолютно відрізняється від нашого”.

Речниця китайського МЗС Мао Нін, яку цитує Reuters виступила із заявою щодо висловлювання Байдена.

“Ця заява є вкрай неправильною і безвідповідальною політичною маніпуляцією”, – зазначила Нін.

Речниця китайського МЗС 16 листопада заявила, що Пекін “виступає рішуче проти” таких висловлювань.

Вона додала, що “завжди знайдуться люди з прихованими мотивами”, які намагатимуться зашкодити американсько-китайським відносинам, але “їм це не вдасться”.

Мао Нін відмовилась уточнити, кого має на увазі, говорячи про таких людей.

Президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін домовилися відновити військові зв’язки на своєму першому за рік саміті у середу. Про це пишуть західні агенції (AP, AFP, DPA, Reuters), які відстежували хід зустрічі.

«Ми з ним домовилися, що кожен з нас може взяти трубку, зателефонувати напряму, і нас негайно почують», – сказав Байден про військові контакти сторін.

Він додав, що відновлення високого рівня зв’язку між військовими США та Китаю, який Китай перервав після того, як тодішній спікер Палати представників США Ненсі Пелосі відвідала Тайвань у 2022 році, був «критично важливим» для уникнення можливих конфліктів.

Сторони також домовилися провести переговори щодо штучного інтелекту та поглибити співпрацю стосовно зміни клімату напередодні конференції у Дубаї наступного місяця.

Водночас Байден і Сі не змогли дійти до якоїсь однієї позиції щодо Тайваню. Лідер Китаю сказав своєму американському колезі припинити озброювати острів і сказав, що возз’єднання Китаю і Тайваню «не зупинити».

Поза тим, Байден назвав переговори «одними з найбільш конструктивних і продуктивних дискусій, які ми мали».

У червні Байден також назвав лідера КНР Сі Цзіньпіна "диктатором", коли розповідав про його реакцію на збитий китайський розвідувальний аеростат.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон під час свого візиту до Києва запевнив, що підтримка України у розв’язаній Росією війни зберігатиметься.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE