Politerno > Україна і світ > БЕБ заборонило ДАСУ надати заступнику голови комітету Ради інформацію про порушення у “Центренерго”

БЕБ заборонило ДАСУ надати заступнику голови комітету Ради інформацію про порушення у “Центренерго”

  • 7 Грудня, 2023
  • 488 Переглядів
  • 0

У акті Держаудитслужби йдеться про корупцію та провали в управлінні “Центренерго”, але Бюро економічної безпеки заборонило ДАСУ надавати заступнику профільного комітету Ради будь-яку інформацію щодо порушень.

Про це повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко у Facebook.

Ось текст його допису:

«Балада про «Центренерго» -2».

Хочу з вами порадитися, друзі!

На моє глибинне переконання недолуге та вочевидь корупційне управління державною енергокомпанією «Центренерго» є одним з факторів боргової удавки на енергоринку, зростання цін на е/е та реально загрожує стабільній роботі енергосистеми.

Непроведення ремонтів, непідготовка блоків, ненакопичення вугілля, багатомільярдні оборудки – про все це написано в Акті Держаудиту після перевірки роботи компанії і за це подяка Голові Держаудиту пані Басалаєвій.

Я як заступник профільного комітету ВР наполягаю на ознайомленні з цим документом для відповідних висновків.

На жаль – чергова відмова з боку ДАСУ з «поважної причини» – правоохоронці, на цей раз БЕБ, закрили матеріали справи і заборонили ДАСУ надавати цю інформацію.

Так само як і інформацію по Нафтогазу, ОГТС, Укртрансгазу, Укренерго, Енергоатому, Київтеплоенерго та іншим енергокомпаніям.

Зрозуміло що політичне рішення найвищого рівня і є частиною загального сценарію в сценарії так званої «енергобезпеки» країни.

Тепер задаю риторичне питання – що робити далі щоби намагатися професійно виконувати свої обовʼязки?

Написати листа в ООН?! Оголосити голодування?!

Влаштувати десь одиночний пікет?! Щось заспівати?! Що порадите?!”.

Слід зазначити, що цьому допису Олексія Кучеренка передувала перша частина “Балади про “Центренерго”, в якій наводилося повідомлення Держаудитслужби про закупівлю “Центренерго” газу у “невідомого постачальника” з переплатою у 168,7 млн грн.

«Балада про «Центренерго»!

Чому на енергетичних форумах в Лугано, Лондоні, Варшаві розповідають про якісь космічні фантазії, а не про ці зразки зухвалого та неефективного управління державними енергетичними обʼєктами?!

«Як з’ясували аудитори, Центренерго із запізненням включили цю компанію до переліку підприємств, які можуть розраховувати на пільги від держави.

Із цих причин, для підтримки енергосистеми України, ТЕС вимушено в період з жовтня по грудень 2022 відбирала природний газ у "невідомого постачальника" в обсязі 81 млн куб. м на суму 2,8 млрд гривень.

За словами голови Держаудитслужби Алли Басалаєвої, вищезгаданій ТЕС довелося заплатити за придбаний газ на 168,7 млн грн дорожче, ніж коштувало блакитне паливо за розцінками від ПОН.»

Раніше ми повідомляли, що Держаудитслужба (ДАСУ) за результатами фінансового аудиту та планової перевірки виявила фінансові порушення у діяльності ПАТ “Центренерго” на суму 5,5 млрд грн. 

За словами голови ДАСУ Алли Басалаєвої,  державний аудит зафіксував продаж електроенергії за заниженими цінами, випадки прихованого кредитування сторонньої комерційної структури, закупівлю мазуту та хімічних речовин не у виробників, а через посередників з додатковою маржею. 

“Сумнівні комерційні рішення призвели до того, що зобов’язання товариства в 1,4 раза перевищують річні доходи”, – сказала Басалаєва.

Нагадаємо, волонтерка Марія Берлінська вважає, що президент Володимир Зеленський має створити інженерну Ставку верховного головнокомандувача та залучити до участі у ній провідних українських виробників дронів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE