Politerno > Україна і світ > Уряд схвалив законопроєкт про лобіювання – документ

Уряд схвалив законопроєкт про лобіювання – документ

  • 7 Грудня, 2023
  • 352 Переглядів
  • 0

Кабінет міністрів на засіданні 7 грудня  схвалив проєкт закону України «Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні», запропонований Національним агентством із запобігання корупції.

Як заявив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук, доопрацьований законопроект враховує пропозиції надані коаліцією громадських організацій, зокрема, у частині про адвокацію.

«Адвокація не є лобізмом і це чітко зафіксовано у проекті закону», – підкреслив Мельничук.

Дія закону не буде поширюватися на представництво зовнішньополітичних інтересів дипломатичними установами, на діяльність медіа, а також політичні партії.

В законопроєкті, серед іншого, прописано:

  • права та обов’язки суб’єктів лобіювання та суб’єктів адвокації;
  • методи впливу;
  • правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання;
  • створення Реєстру прозорості.

Зокрема передбачається, що держателем та адміністратором Реєстру прозорості буде НАЗК.

Особи, які плануватимуть зареєструватись у реєстрі, мусітимуть внести чіткий перелік даних. Доступ до Реєстру прозорості буде відкритий і безкоштовний. Для лобістів реєстрація буде обовʼязкова, а для громадських організацій – добровільна.

 

Відповідно до рекомендацій Європейської Комісії, закон має бути прийнятий максимум до кінця січня 2024-го. Зокрема у березні 2024 року на зустрічі з GRECO (The Group of States against Corruption – «Група держав проти корупції») заплановане обговорення імплементації закону.

Нагадаємо, глава Офісу президента Андрій Єрмак, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і міністр оборони України Рустем Умєров у Вашингтоні зустрілися з держсекретарем США Ентоні Блінкеном та з радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Салліваном.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE