Politerno > Україна і світ > На тлі суперечок у Конгресі Блінкен, Остін та Салліван зустрілися із делегацією з України

На тлі суперечок у Конгресі Блінкен, Остін та Салліван зустрілися із делегацією з України

  • 7 Грудня, 2023
  • 477 Переглядів
  • 0

Глава Офісу президента Андрій Єрмак, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і міністр оборони України Рустем Умєров у Вашингтоні зустрілися з держсекретарем США Ентоні Блінкеном та з радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Салліваном.

Про це повідомляють Офіс президента та Міністерство оборони України.

Крім того, Умєров і Єрмак мали зустріч із міністром оборони США Ллойдом Остіном, а в парі зі Стефанчуком голова ОП поговорив із сенаторами-республіканцями.

Як із Блінкеном, так і з Салліваном представники України обговорили ситуацію на полі бою та актуальні оборонні потреби України. Також ішлося про гарантії безпеки й “Формулу миру” президента Володимира Зеленського.

Єрмак висловив Блінкену сподівання, що незабаром розпочнеться предметне обговорення пропозицій США щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки для України. 

У розмові з Салліваном ішлося, що в період холодів нагальним є посилення ППО України для захисту цивільної інфраструктури та “зернового коридору” в Чорному морі від атак російських ракет і дронів.

З Остіним міністр оборони України та “права рука” Зеленського також говорили про ситуацію на полі бою та потребу в бронетехніці, бойових машинах розмінування, артилерійських системах та боєприпасах до них, ракетах великої дальності, бойовій авіації. 

Окрему увагу було приділено необхідності розбудови системи фортифікаційних споруд.

Також представники України наголосили на важливості посилення протиповітряної оборони України для захисту міст, критичної інфраструктури, маршрутів “зернового коридору”.

Умєров заявив, що “майбутнє України – в НАТО”, тому потрібно привести Сили оборони у відповідність до принципів та стандартів Альянсу.

Єрмак подякував Остіну за безпрецедентну оборонну допомогу з боку Сполучених Штатів, що за час російської агресії сягнула вже майже 45 мільярдів доларів.

Керівник Офісу президента також висловив сподівання, що українсько-американська конференція оборонних індустрій, яка відбулася у Вашингтоні 5-6 грудня, "стане відправною точкою у започаткуванні активної двосторонньої військово-технічної співпраці". 

У цій конференції також взяв участь міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін, а президент Зеленський звернувся до її учасників у відеорежимі. 

"Ми надамо все необхідне сприяння американському бізнесу, який висловить готовність прийти в Україну", – пообіцяв Єрмак Остіну.

"Нам потрібна потужна оборонна коаліція, щоб об’єднати зусилля в боротьбі проти російського терору", – додав Умєров.

Крім того, в межах візиту до США Єрмак і Стефанчук зустрілися з сенаторами-республіканцями Роджером Вікером, Джимом Рішем, Сьюзан Коллінз, Джоні Ернст, Джоном Туном, Марквейном Малліном.

Нагадаємо, у серпні-жовтні 2023 року обсяг нової обіцяної допомоги для України з боку країн Заходу сягнув найнижчого рівня з січня 2022 року − він скоротився майже на 90% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE