Politerno > Україна і світ > Азербайджан та Вірменія погодили обмін полоненими і подальшу нормалізацію відносин

Азербайджан та Вірменія погодили обмін полоненими і подальшу нормалізацію відносин

  • 7 Грудня, 2023
  • 460 Переглядів
  • 0

Азербайджан та Вірменія 7 грудня домовилися про подальшу нормалізації відносин, зокрема обмін полоненими та продовження переговорів щодо мирної угоди.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

У спільній заяві апарати прем’єр-міністра Вірменії та президента Азербайджану погоджуються з тим, що “випала історична можливість для досягнення довгоочікуваного миру в регіоні”, і намірами досягти мирного договору “на основі поваги принципів суверенітету і територіальної цілісності”.

З міркувань гуманізму і “як жест доброї волі” Азербайджан погодився звільнити 32 вірменських військовослужбовців, а Вірменія – двох азербайджанських.

Крім того, Єреван вирішив відкликати заявку на проведення наступної Конференції ООН з питань зміни клімату (COP29) на користь Баку й закликав інші країни регіону Східної Європи підтримати Азербайджан.

У відповідь Азербайджан підтримує кандидатуру Вірменії на членство в Бюро Східноєвропейської групи держав COP.

“Вірменія та Азербайджан продовжать переговори щодо реалізації в найближчому майбутньому додаткових заходів зі встановлення довіри, і закликають міжнародне співтовариство підтримати їхні зусилля, які сприятимуть встановленню взаємної довіри між двома країнами і позитивно впливатимуть на весь Південно-Кавказький регіон”, – підсумовується в заяві.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває протягом десятиліть. Після розпаду Радянського Союзу вони воювали за регіон Нагірного Карабаху, який був переважно населений вірменами і, згідно з міжнародним правом, належить Азербайджану.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на засіданні 7 грудня схвалив проєкт закону України «Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні», запропонований Національним агентством із запобігання корупції.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE