Politerno > Україна і світ > Мінсоцполітики розподіляло гуманітарні кошти між сумнівними організаціями

Мінсоцполітики розподіляло гуманітарні кошти між сумнівними організаціями

  • 7 Грудня, 2023
  • 451 Переглядів
  • 0

Журналісти виявили чергову корупційну схему – цього разу за участі Мінсоцполітики часів керівництва Марини Лазебної.

Про це повідомляє “Слідства.Інфо”.

З’ясувалося, що ще у 2022 році комісія при Мінсоці, яке тоді очолювала Марина Лазебна, отримала на спеціально відкритий гуманітарний рахунок 625 млн гривень – як від українських громадян, так і від іноземців. Вони призначалися на потреби вимушено переміщених осіб, зокрема на закупівлю їжі, засобів гігієни, медикаментів тощо і були розподілені між кількома благодійними організаціями.

Журналістів насторожили 5 спілок та фондів з цього списку, які разом отримали 164 млн. Це “Владиславій”, “Воля та гідність”, громадська спілка “Національна асоціація паливного рітейлу”, всеукраїнське громадське об’єднання “Інститут сестринської справи України” та громадське об’єднання “Закарпатське військово-патріотичне об’єднання “Карпатська Січ”.

Будучи непов’язаними між собою, вони часто переказували кошти одним і тим же компаніям, серед яких жодної крупної, яка могла б великими обсягами товарів закрити потреби тих же переселенців. Ба-більше: з’ясувалося, що гуманітарну допомогу, яку нібито мали отримати певні адресати від цих фондів, вони так і не отримали.

Крім того, журналісти “Слідства.Інфо” виявили, що деякі з цих організацій або закуповували товари за завищеними цінами (наприклад, на одних лише аптечках «наварили» 3,5 млн грн), або просто привласнювали ці товари.

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися до правоохоронців, які повідомили, що кримінальне провадження щодо гуманітарної допомоги вони більше не розслідують. За даними журналістів, наразі провадження щодо гуманітарної допомоги розслідується Національним антикорупційним бюро України. 

Відтоді як правоохоронці тільки почали розслідувати схеми з гуманітаркою, дружина Євгена Котика — Віталіна — стала власницею Toyota LAND CRUISER PRADO 150 2022 року випуску. Зараз така автівка коштує близько 50-70 тисяч доларів. Котик все життя працював на держслужбі. Каже, що дружина продала квартиру, аби придбати машину.

Міністерка Лазебна та двоє її заступників – Лебедцов та Котик, які очолювали Комісію з питань розподілу гуманітарних коштів, звільнилися один за одним влітку минулого року.

Теперішні керівники Мінсоцу повідомляють, що не можуть нічого сказати про можливе розкрадання грошей, бо надання коментарів не належить до публічної інформації. 

Нагадаємо, Азербайджан та Вірменія 7 грудня домовилися про подальшу нормалізації відносин, зокрема обмін полоненими та продовження переговорів щодо мирної угоди.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE