Politerno > Україна і світ > “Антитерористичні заходи” Азербайджану у Карабаху: у Єревані протести та сутички з поліцією

“Антитерористичні заходи” Азербайджану у Карабаху: у Єревані протести та сутички з поліцією

  • 19 Вересня, 2023
  • 350 Переглядів
  • 0

У вівторок, 19 вересня, міністерство оборони Азербайджану оголосило про початок “антитерористичних заходів локального характеру” для відновлення конституційного ладу в Карабаху. У МЗС Вірменії заявили, що таким чином Азербайджан проводить “етнічні чистки”

Про це йдеться у заяві азербайджанського міноборони.

“З метою забезпечення положень Тристоронньої заяви, припинення широкомасштабних провокацій у Карабаському економічному районі, роззброєння та виведення формувань збройних сил Вірменії з наших територій, нейтралізації їхньої військової інфраструктури, забезпечення безпеки мирного населення, яке повернулося на звільнених від окупації територіях відновлювальні роботи та наших військовослужбовців, а також відновлення конституційного ладу Азербайджанської Республіки, в регіоні розпочато антитерористичні заходи локального характеру”, – зазначають у відомстві.

У міноборони додають, що ще більше посилення напруженості за останні місяці спричинили систематичні обстріли позицій азербайджанської армії формуваннями збройних сил Вірменії в Карабаському регіоні, проведення робіт з інженерного вдосконалення бойових позицій, а також збільшення кількості окопів та бліндажів.

Крім того, за даними Азербайджану, спостерігається посилення бойових позицій особовим складом, бронетехнікою, артустановками та іншими вогневими засобами, приведення частин до високого рівня бойової готовності, створення додаткових мобілізаційних частин, розширення розвідувальної діяльності проти підрозділів азербайджанської армії, проникнення вглиб доріг цивільного призначення з диверсійно-терористичною метою.

Зазначається, що 19 вересня на автомобільній дорозі внаслідок вибуху міни, заздалегідь встановленої розвідувально-диверсійними групами збройних сил Вірменії в Карабаху, загинули цивільні особи. Також у міноборони Азербайджану заявляють, що того ж дня на міні підірвалися військовослужбовці військ МВС країни.

“Подібні факти є продовженням цілеспрямованої та планомірної терористичної політики Вірменії проти Азербайджану” – додають у відомстві.

Там наголосили, що у рамках заходів із застосуванням високоточної зброї на передній лінії та в глибині виводяться з ладу позиції формувань збройних сил Вірменії, їх довготривалі вогневі точки, а також бойові засоби та об’єкти військового призначення. За словами Азербайджану, громадянське населення та об’єкти громадянської інфраструктури не є цілями, з ладу виводяться лише легітимні військові цілі.

Міноборони повідомляє, що про заходи було поінформовано командування миротворчого контингенту Російської Федерації та керівництво Турецько-Російського моніторингового центру.

Згодом міноборони Азербайджану заявило, що позиції збройних сил країни на агдамському напрямку перебувають під інтенсивним обстрілом із боку вірменських військових.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, Азербайджан закрив повітряний простір для російських військових літаків. У результаті російські військові літаки, що перевозили військові вантажі з Вірменії до Росії, були змушені пролетіти над Іраном і Каспійським морем на шляху до Ростова.

Що кажуть у Вірменії

У Міноборони Вірменії заявили, що ситуація на кордонах станом на 14 годину за місцевим часом була відносно стабільна.

Пізніше стало відомо, що прем’єр країни Нікол Пашинян зібрав термінове засідання Радбезу Вірменії у зв’язку з ситуацією в Нагірному Карабасі. 

МЗС країни також оприлюднило заяву, у якій заявило, що так звані “антитерористичні заходи” це “політика етнічних чисток Азербайджану”.

“Вірменська сторона неодноразово попереджала, що безперервні агресивні дії Азербайджану проти Нагірного Карабаху, неприхована войовнича риторика, абсолютно брехлива й осудлива пропаганда називання населення Нагірного Карабаху “терористами” переслідують одну мету: підкорити населення Нагірного Карабаху та провести етнічні чистки шляхом застосування сили, щоб позбавити населення Нагірного Карабаху права вільно жити і творити з гідністю. Цієї ж мети вони добивались і у 2022 році, незаконно заблокувавши єдину дорогу, що сполучає Нагірний Карабах з Вірменією”, – йдеться у заяві.

Також МЗС Вірменії стверджує, що нападу передувало “поширення МЗС Азербайджану неправдивої інформації про мінування та диверсійні дії, що свідчить про планування нападу”.

“Ще раз заявляємо, що збройні сили і військова техніка Республіки Вірменія не дислокуються в Нагірному Карабасі, всі новини про мінування і диверсійні операції є неправдивими і сфабрикованими”, – додає вірменське МЗС.

Пропозиція про переговори

Як повідомляє російський Interfax, після обіду Степанакерт звернувся до Баку з пропозицією зупинити вогонь та розпочати переговори.

"Карабахська сторона звертається до азербайджанської сторони з пропозицією негайно припинити вогонь і сісти за стіл переговорів з метою розв'язування ситуації, що склалася", - повідомляє єдиний інформаційний центр невизнаного Нагірного Карабаху.

Протести у Вірменії

У зв’язку з "антитерористичною операцією" Баку проти Карабаху під будівлею уряду Вірменії протест переріс у сутички, пише "Європейська правда" з посиланням на пряму трансляцію з місця подій "Радіо Азатутюн"

Під урядовою будівлею, де зібралися тисячі протестувальників з вимогою відставки уряду за "зраду", спалахнули сутички з поліцією.

Реклама:
 

Люди намагаються прорватися до будівлі і кидають каміння, розбите одне вікно. 

Правоохоронці почали застосовувати силу.  У Слідчому комітеті заявили, що відкрили кримінальні провадження у зв’язку із закликами до масових заворушень.

Сутички між поліцією та протестувальниками прийшли під посольство Росії у вірменській столиці.

Біля посольства Росії у Єревані зібралася акція протесту з великим прапором Нагірного Карабаху (Арцаху). Учасники заблокували усі входи до будівлі і вимагають від Москви втрутитися у ситуацію та зупинити Азербайджан, який почав збройну операцію проти невизнаного Нагірного Карабаху.

Невдовзі ситуація загострилася, між протестувальниками і поліцією почалися сутички.

Протест зібрався і під будівлею уряду Вірменії. У Слідчому комітеті заявили, що відкрили кримінальні провадження у зв’язку із закликами до масових заворушень.

Нагадаємо, президент США Джо Байден у своїй промові в Генеральній асамблеї ООН назвав неприйнятними поступки Росії всупереч міжнародному праву задля швидшого завершення війни в Україні, наголосивши, що це підірвало би міжнародний правопорядок. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE