Politerno > Україна і світ > Рада посилила незалежність САП, але залишила скандальну норму “правок Лозового” – ЦПК реєструє петицію до Зеленського

Рада посилила незалежність САП, але залишила скандальну норму “правок Лозового” – ЦПК реєструє петицію до Зеленського

  • 8 Грудня, 2023
  • 446 Переглядів
  • 0

Парламент на засіданні 8 грудня в цілому прийняв закон, який виокремлює Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру в окремий орган прокуратури, однак в рамках цього законопроекту не скасував повністю скандальні “правки Лозового”.

Про це повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Ярослав Железняк.

За закон проголосувало 298 депутатів. Крім виокремлення САП в окремий орган, вдосконалюється процедура конкурсного відбору прокурорів, керівництва та передбачаються нові механізми дисциплінарного контролю та зовнішнього аудиту САП.

Водночас, як зазначає нардеп Железняк, в законопроекті “лише дуже частково” скасовані деякі норми щодо скандальних “правок Лозового”. 

Наразі фінальний текст закону відсутній.

Депутатка Геращенко повідомляє, що скасовуються поправки щодо терміну розслідування до вручення підозри. На період воєнного стану було встановлено термін 30 місяців для розслідування до вручення підозри, тепер ці обмеження скасовано і розслідування може тривати безтерміново.

Водночас Центр протидії корупції наголошує, що правоохоронний комітет лишив у законопроєкті ключову норму “правок Лозового” – п.10 ч.1 ст. 284 КПК. Без її скасування, як підкреслює ЦПК, інші зміни “просто не мають жодного сенсу”.

“Таким кроком Іонушас (голова профільного комітету, “Слуга народу” – ред.) фактично допомагає уникнути відповідальності підозрюваним або обвинуваченим у корупції у більш ніж 30 справах НАБУ і САП, включно з олігархом Ігорем Коломойським. 

"Через “правки Лозового-Іонушаса” (як їх тепер логічно називати) відповідальності уникають також “король контрабанди” Вадим Альперін та фігуранти першого епізоду справи “Роттердам+”, у якому адвокатом Ахметова у 2020 році виступав заступник голови ОП Олег Татаров. Корупційну справу самого Олега Татарова також закрили раніше завдяки цим сумнозвісним нормам", - зазначили у ЦПК.

Також у ЦПК заявили, що реєструють петицію до Президента України з вимогою скасувати “правки Лозового” в повному обсязі. 

"Прийнята Радою ганебна версія законопроєкту – продукт президентської фракції. 

Після підписання законопроєкту у такому вигляді кожна закрита справа щодо корупціонера стане безпосередньою відповідальністю Президента Зеленського", - додали активісти.

Попри прямі заклики Єврокомісії та послів G7 скасувати «поправки Лозового» правоохоронний комітет Верховної Ради під керівництвом «слуги народу» Сергія Іонушаса на засіданні 6 грудня ухвалив редакцію законопроєкту про реформу САП, яка дозволяє надалі безперешкодно закривати справи ТОП- корупції через маніпуляції зі строками.

Нагадаємо, російські спецслужби, ймовірно, роками отримували відео з камер спостереження по всій Україні, які працюють на російському програмному забезпеченні TRASSIR і відправляють дані на сервер у Москві.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE