Politerno > Україна і світ > МОК допустив спортсменів РФ та Білорусі до Олімпіади-2024 у нейтральному статусі – Україна засудила рішення

МОК допустив спортсменів РФ та Білорусі до Олімпіади-2024 у нейтральному статусі – Україна засудила рішення

  • 8 Грудня, 2023
  • 739 Переглядів
  • 0

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) допустив до Олімпійських ігор-2024 індивідуальних спортсменів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі, команди участі не братимуть.

Про це повідомляється на офіційному сайті МОК.

Зазначають, що діють суворі умови відбору на ігри, включно з антидопінговими правилами.

МОК пише, що станом на 8 грудня 2023 року лише 11 “нейтральних спортсменів” (8 із російським паспортом і 3 з білоруським) виконали критерії допуску для участі в Олімпіаді-2024.

Для порівняння, понад 60 українських спортсменів уже пройшли відбір на ігри. Очікується, що українська делегація буде приблизно такого ж розміру, як на Олімпійських іграх у Токіо-2020.

“Кваліфіковані спортсмени з російським або білоруським паспортом будуть зареєстровані як індивідуальні нейтральні спортсмени і змагатимуться як індивідуальні нейтральні спортсмени.

Команди спортсменів з російським або білоруським паспортом не допускають.

Спортсмени, які активно підтримують війну, не матимуть права брати участь у змаганнях”, – йдеться у повідомленні.

Також не допускають до ігор спортсменів, які уклали контракт на службу в російській чи білоруській армії та спецслужбах.

На Олімпійських іграх-2024 також забороняють символіку Росії та Білорусі і не запрошуватимуть представників влади цих країн.

Своєю чергою очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний заявив, що рішення виконкому МОК допустити до Олімпійських ігор-2024 індивідуальних спортсменів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі є безвідповідальним і закликав МОК нарешті зняти рожеві окуляри щодо країни-агресора.

"Ми рішуче засуджуємо безвідповідальне рішення членів Виконкому Міжнародного олімпійського комітету", - цитує у Facebook Міністерство молоді та спорту Матвія Бідного.

За його словами,  рішення виконкому МОК дозволити російським та білоруським спортсменам ховатись за фейковою нейтральністю - безвідповідальне.

Міністр нагадав, що днями президент МОК Томас Бах анонсував, що відповідне рішення буде ухвалювати лише у березні наступного року.

"Ми зі свого боку пояснювали міжнародним партнерам та олімпійському комітету, що російські спортсмени мають такі ж паспорти, що й окупанти, які вбивають українців. А це означає, що вони несуть частину відповідальності за смерті українців. У час війни не вдасться ховатися за білим прапором "нейтральності". Нейтральність у часи, коли у Європі триває найкривавіша війна з часів Другої світової і одна нація намагається знищити іншу - означає безвідповідальність та мовчазне потурання вбивцям", - вказав бідний.

Також він міністр підкреслив, що Росія - єдина держава, яка тричі порушувала олімпійське перемирʼя, намагається провести альтернативу Олімпіаді та погрожує приїхати на Олімпіаду на танках.

"Що ще має зробити Росія - кого ще має вбити Росія, щоб Міжнародний олімпійський комітет нарешті зняв рожеві окуляри щодо країни-терористки?" – спитав Бідний.

Міністр пообіцяв, що рішення стосовно участі України в Олімпійських та Паралімпійських іграх 2024 року буде ухвалено після того, як пройдуть консультації з українською спортивною спільнотою та вищим політичним керівництвом країни.

Нагадаємо, парламент на засіданні 8 грудня в цілому прийняв закон, який виокремлює Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру в окремий орган прокуратури, однак в рамках цього законопроекту не скасував повністю скандальні “правки Лозового”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE