Politerno > Україна і світ > Правоохоронний комітет проігнорував заклик послів G7 та вирішив зберегти поправки Лозового в законопроєкті про реформу САП

Правоохоронний комітет проігнорував заклик послів G7 та вирішив зберегти поправки Лозового в законопроєкті про реформу САП

  • 6 Грудня, 2023
  • 478 Переглядів
  • 0

Попри прямі заклики Єврокомісії та послів G7 скасувати «поправки Лозового» правоохоронний комітет Верховної Ради під керівництвом «слуги народу» Сергія Іонушаса на засіданні 6 грудня ухвалив редакцію законопроєкту про реформу САП, яка дозволяє надалі безперешкодно закривати справи ТОП- корупції через маніпуляції зі строками.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

В ЦПК зазначають, що депутати також проігнорували інші вимоги послів G7 щодо процесуальної автономії САП, зокрема щодо вимоги надати керівнику антикорупційної прокуратури повноваження підписувати запити щодо екстрадиції та утворювати спільні слідчі групи з правоохоронцями інших держав.

Так, правоохоронний комітет пропонує лишити ключову норму «поправок Лозового» – п.10 ч.1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу – в якій зазначено, що підставою для закриття провадження після повідомлення особі про підозру є закінчення строку досудового розслідування. Замість повного скасування всіх необхідних норм, депутати скасовують лише строки у справах ДО підозри.

Зазначимо, що за цим пунктом ВАКС уже закрив справи Роттердам+ та контрабандиста Альперіна, а також усі провадження у справі НАБУ щодо Коломойського.

«Тобто, Іонушас та інші “слуги” повністю ігнорують вимогу скасувати саме ту норму, посилаючись на яку і розвалюють усі корупнійні справи. Без скасування цієї норми всі інші зміни просто не мають жодного сенсу. Таким чином правоохоронний комітет та слуга Іонушас фактично підривають довіру міжнародних партнерів та ставить під питання їхню подальшу політичну та фінансову підтримку воюючої України», – додали в ЦПК.

Нагадаємо, «Поправки Лозового» передбачають, що будь-яку (не лише корупційну) справу можуть закрити, якщо суд визнає, що до предʼявлення підозри конкретним особам слідчі чи детективи вели розслідування довше за певний період. Починаючи з 2018 року розслідувати складні корупційні справи до вручення підозри можна лише 18 місяців. Під час війни цей строк збільшили до 30 місяців.  

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE