Politerno > Україна і світ > Комітет Ради виявив корупційні ризики в урядовому законопроєкті про мобілізацію

Комітет Ради виявив корупційні ризики в урядовому законопроєкті про мобілізацію

  • 8 Січня, 2024
  • 443 Переглядів
  • 0

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики на засіданні в понеділок визнав урядовий законопроект про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики.

Про це голова комітету Анастасія Радіна розповіла у коментарі “Українській правді”.

За її словами, комітет дійшов висновку, що мобілізація потрібна в Україні, але деякі норми відповідного законопроєкту мають корупційні ризики. Які саме, Радіна не уточнила і пообіцяла надати цю інформацію згодом.

Вона додала, що на засіданні були присутні представники Міністерства оборони і Генерального штабу ЗСУ. Вони погодились з висновком комітету і пообіцяли усунути недоліки.

Пізніше Радіна прояснила ситуацію у Facebook.

“Комітет дійсно виявив низку проблемних норм, які можуть призвести до корупційних ризиків. Разом з тим, Міністерство оборони погодилося із висловленими зауваженнями. Спільно із профільним комітетом, комітетом з питань здоров’я нації та іншими колегами вже працюємо над зміною процедур і підходів”, – зазначила народна обраниця.

Радіна наголосила, що рішення комітету не означає, що його члени виступають проти удосконалення процедури мобілізації. Навпаки, “мобілізація має бути справедлива, передбачувана — і без корупційних дірок”.

Голова комітету перелічила те, що необхідно вдосконалити у законопроєкті для уникнення корупційних ризиків:

  1. Не покладати на органи місцевого самоврядування обов’язок із забезпечення прибуття військовозобов’язаних у ТЦК. Місцева влада може забезпечувати транспорт, але не може застосовувати примус. Натомість, обов’язок забезпечити прибуття без уточнення способу, у який це має відбуватися, може породжувати свавілля.
  2. Чітко визначити, у які строки та за яких умов ТЦК може ініціювати внесення військовозобов’язаних у реєстр боржників із подальшими обмеженнями на розпорядження майном тощо. Керівник ТЦК не має отримати можливість вносити в реєстр людей на наступний день після їхнього неприбуття (адже неприбуття можливе і з поважних причин), а когось “не помічати” місяцями. Обмеження прав може відбуватися після притягнення особи до відповідальності за порушення обов’язку з’явитися на виклик.
  3. Прибрати право районних (міських) комісій з питань направлення для проходження військової служби, а також комісій вищого рівня на власний розсуд надавати громадянам відстрочки від направлення на базову військову службу (не плутати із мобілізацією).

“Питань, які потребують ретельного доопрацювання, у законопроекті значно більше. У першу чергу — щодо подолання корупції у ВЛК (військово-лікарська комісія) та МСЕК (медико-соціальна експертна комісія). Допрацювати потрібно і процедури підтвердження інших обставин, які є підставами для відстрочки від мобілізації”, – зазначила нардепка.

Радіна пообіцяла, що детальний висновок антикорупційної експертизи до законопроекту щодо мобілізації буде оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Вона повідомила також, що за лютий-вересень 2023 року комітет з антикорупційної діяльності ухвалив 34 висновки щодо наявності у різних законопроектах корупційних ризиків.

25 грудня стало відомо, що Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" №10378, у якому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю.

Уряд пропонує парламентарям накласти низку обмежень на тих громадян, які не виконали обов’язки щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, для порушників правил військового обліку та законодавства про оборону підвищити штрафи, а за відмову проходити медогляд позбавляти волі так само, як за ухилення від мобілізації.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону заявив, що законопроєкт про мобілізацію буде виноситися на голосування Верховної Ради лише після обговорення та внесення змін.

Також стало відомо, що урядовий законопроєкт про мобілізацію не будуть виносити на розгляд Верховної Ради в тому вигляді, в якому його зареєстровано, й у парламенті підготують альтернативний законопроєкт про мобілізацію, заявила заступниця голови комітету з питань інформаційної політики нардеп від “Слуги народу” Євгенія Кравчук.

Нагадаємо, понад 57% громадян виступають за поновлення онлайн-трансляції засідань Верховної Раді на телеканалі “Рада”, ще близько 65% українців вважають, що журналісти мають бути присутні на засіданнях парламенту навіть під час воєнного стану.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE