Politerno > Україна і світ > Єврокомісія запропонує передати Україні мільярди євро прибутків від заморожених росактивів – ЗМІ

Єврокомісія запропонує передати Україні мільярди євро прибутків від заморожених росактивів – ЗМІ

  • 14 Березня, 2024
  • 149 Переглядів
  • 0

Єврокомісія готується висунути пропозицію про конфіскацію для України від 15 до 20 млрд євро прибутків від заморожених в Європі суверенних активів Росії.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на неназваних повідомили високопосадовці ЄС, передає “Європейська правда”.

“За словами джерел, посадовці Єврокомісії готові висунути на розгляд держав-членів ЄС юридично обґрунтовану пропозицію, можливо, до саміту лідерів Євросоюзу у Брюсселі наступного четверга”, – йдеться у матеріалі.

Неназваний високопосадовець ЄС сказав виданню, що заморожені в Європі росактиви, ймовірно, принесуть від 15 до 20 млрд євро прибутку після сплати податків у період до кінця 2027 року, залежно від динаміки світових процентних ставок.

Як йдеться в матеріалі, хоча посадовці сподіваються на домовленість про вилучення прибутків, поки що вони не очікують угоди про те, як ці гроші мають бути використані, оскільки деякі держави виступають проти того, щоб використовувати їх для фінансування української армії, вважаючи за краще витратити їх на реконструкцію та гуманітарні зусилля.

Джерела кажуть, що Європейська комісія поки що не буде пропонувати варіанти щодо використання цих грошей.

“Це означає, що вони можуть погодитися в принципі на використання надходжень від прибутку, але потім провести подальшу дискусію про те, куди ці гроші можуть бути спрямовані відповідно до конституції кожної країни-члена”, – зазначив співрозмовник The Guardian.

За його словами, процес набрав обертів, і в ЄС очікують, що після ухвалення початкового рішення справа зрушиться з мертвої точки.

Раніше ми повідомляли, що заморожені доходи від російських фінансових активів в європейських фінустановах скерують на купівлю зброї для України.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет надав ПАТ “Укрнафта” дозвіл на концентрацію активів арештованих АЗС Glusco. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE