Politerno > Україна і світ > Українські дрони вразили російський НПЗ та завод із збірки “Шахедів” у далекому Татарстані

Українські дрони вразили російський НПЗ та завод із збірки “Шахедів” у далекому Татарстані

  • 2 Квітня, 2024
  • 216 Переглядів
  • 0

Українським дронам сьогодні вранці вдалося вразити завод зі збірки “Шахедів” та НПЗ у Татарстані. Наразі це найвіддаленіші місця ураження російських об’єктів від кордонів України, оскільки мінімальна відстань від підконтрольних ЗСУ територій перевищує 1000 км.

РБК-Україна в матеріалі розповідає, що відомо про атаку на заводи в Татарстані та їх наслідки.

Першими про атаку дронів почали писати Telegram-канали. За їх даними перші вибухи пролунали близько шостої ранку на території особливої економічної зони (ОЕЗ) “Алабуга”. Очевидці ділилися кадрами прольоту безпілотника та його влучання в одну з будівель. Після чого глава Татарстану Рустам Мінніханов підтвердив атаку БПЛА на низку підприємств у Єлабузі та Нижньокамську.

“Сьогодні вранці на підприємства республіки в Єлабузі та Нижньокамську було здійснено атаку безпілотних літальних апаратів”, – написав він.

Щодо наслідків російська влада традиційно відмовчується. Мовляв, “серйозних руйнувань немає, а технологічний процес підприємств не порушено”.

“У Єлабузі, на жаль, постраждалі внаслідок руйнування приміщення. Їм надається вся необхідна допомога. Усі служби перебувають у підвищеній готовності”, – додає Мінніханов.

Але насправді, як пишуть зокрема і самі російські Телеграм-канали, наслідки атаки все ж є і вони досить відчутні.

Завод зі збірки “Шахедів” та гуртожиток

Як згодом стало відомо РБК-Україна від джерел у спецслужбах, ціллю атаки в цій ОЕЗ став завод зі збірки дронів-камікадзе “Шахед”, які росіяни маркують під “Герань-2”. Операцію організувало Головне управління розвідки Міноборони України, внаслідок удару є значні руйнування виробничих потужностей, повідомив виданню співрозмовник.

Саме ж керівництво ОЕЗ стверджує, що дрони вдарили по гуртожитку місцевого коледжу “Єлабуга Політех”. Прокремлівські ЗМІ пишуть про влучання одного дрона, щонайменше 7 осіб постраждалих.

Що цікаво, ще влітку 2023 року російська опозиційна спільнота “Протокол” писала, що студентів із “Алабуги” залучають до збирання безпілотників “Шахед” для фронту. Підліткам віком від 15 до 17 років доводиться працювати цілодобово, іноді без перерв на сон та їжу, а відмова від роботи загрожує відрахуванням.

За 1000 км від України. Що відомо про атаку на завод з "Шахедами" та НПЗ у Татарстані

Фото: один з дронів, за твердженням окупантів, впав на гуртожиток, де розміщуються студенти (росЗМІ)

Нічна атака на нафтопереробний завод (НПЗ) в Татарстані була спільною операцією Служби безпеки України (СБУ) та Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерела.
Згідно з даними джерел, “бавовна” в Татарстані була спільною операцією СБУ та ГУР. Далекобійний дрон атакував установку первинної переробки нафти на НПЗ в Нижньокамську, внаслідок чого так виникла пожежа.

Також зазначається, що потужність установки склала 8 млн тонн нафти. Це, зі свого боку, складає 2,6% від загальної річної переробки Російської Федерації на рік. Ба більше, вищезгаданий завод входить в 5-у найбільших НПЗ на території країни терориста.

“Продовжуємо систематично працювати над тим, аби в Росії було все менше можливостей фінансувати загарбницьку війну проти України. Ми й надалі перекриватимемо кисень країні-бензоколонці, щоб мінімізувати надходження нафтодоларів до військового бюджету Росії”, – заявило джерело.

Читайте також: У російському Бєлгороді повідомили про обстріл, є поранені

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE