Politerno > Україна і світ > Парламент затвердив мобілізацію засуджених у першому читанні законопроєкту

Парламент затвердив мобілізацію засуджених у першому читанні законопроєкту

  • 10 Квітня, 2024
  • 234 Переглядів
  • 0

Верховна Рада прийняла за основу проєкт закону про мобілізацію засуджених осіб. «За» проголосував 281 парламентарій.

Про це повідомляє Mind з посиланням на нардепа Ярослава Железняка.

«Ті ризики по антикорупції (там є і рішення антикорупційного Комітету) та по тяжких злочинах обіцяють прибрати до другого читання», – додав він.

Законопроєкт передбачає, що під час проведення мобілізації та/або дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі, судом може бути застосоване умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом.

Але це не стосується осіб, засуджених за скоєння злочинів проти основ національної безпеки України, засуджених за скоєння умисного вбивства двох або більше осіб, або поєднаного зі зґвалтуванням чи сексуальним насильством, а також засуджених за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених ст. 152-1561, 258-2586, ч. 4 ст. 2861 КК.

Тобто не звільнятимуть також осіб, які засуджені за зґвалтування, сексуальне насильство, примушування до вступу в статевий зв’язок і подібні злочини, терористичний акт, фінансування тероризму і подібні, а також засуджених за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами в стані сп’яніння, якщо вони спричинили загибель кількох осіб.

У законопроєкті також прописано процедуру згоди засуджених, згоди командирів підрозділів взяти їх, проходження ВЛК.

Крім того, у новій статті 336-2 КК передбачать, що ухилення від проходження військової служби за контрактом особою, яку під час проведення мобілізації та дії воєнного стану звільнено умовно-достроково для проходження військової служби, – карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Читайте також: За ініціативи Сирського демобілізацію виключили із законопроєкту про мобілізацію, розглянуть окремо

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE