Politerno > Україна і світ > Україна не повертатиме примусово чоловіків призовного віку з-за кордону – офіційна заява

Україна не повертатиме примусово чоловіків призовного віку з-за кордону – офіційна заява

  • 30 Квітня, 2024
  • 252 Переглядів
  • 0

Міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна не повертатиме примусово чоловіків призовного віку з-за кордону.

Про це вона повідомила в інтерв’ю DW, пише Mind.

За її словами, надання власних даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

«Україна ухвалила закон про мобілізацію і ми маємо розуміти, у якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації – облік і інформацію. І це першочергова мета нашого рішення», – сказала вона.

Міністерка додала, що у травні Україну відвідає єврокомісарка з питань внутрішніх справ і міграції Ілва Йоганссон, яка обговорить з українською владою подальший юридичний статус українців за кордоном, оскільки чинний механізм тимчасового захисту в ЄС діятиме до березня 2025 року.

«Тому обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і давайте не забувати, що війна триває і ми маємо її виграти», – наголосила Стефанішина.

Нагадаємо, українські чоловіки віком від 18 до 60 років від 23 квітня 2024 року не зможуть отримувати консульські послуги в дипломатичних установах України за кордоном.

Як пояснили у МЗС, призупинення надання послуг є тимчасовим кроком і пов’язане з ухваленням Верховною Радою нового закону про мобілізацію. Рішення обумовлене «необхідністю розв’язання питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном».

Пізніше Польща пообіцяла не депортувати з країни українців з простроченим паспортом. Люди з документами, в яких минув термін дії, підлягатимуть тимчасовому захисту, як і всі інші українські біженці.

Читайте також: Зеленський озвучив умову, за якої Україну приймуть в НАТО

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE