Politerno > Блоги > Віктор Остафійчук > 1720 р. – Україна “земля козаків” із сусідами – Волощиною, Молдавією та Малими Татарськими провінціями

1720 р. – Україна “земля козаків” із сусідами – Волощиною, Молдавією та Малими Татарськими провінціями

У картуші мапи Україну названо «Vkraina terra Cosaccorvm», а вже на самій карті позначено «Ukraina = Russia Rubra» (Червона Русь – Україна). На цій мапі також позначено: Volhynia (Волинь), Pokutia (Львівщина), Podolia (Чернівці та Вінничина), Ducat Palatinat Czerniheviens (Чернигівське воєводство), Severiensis Ducatus (Сіверщина з центром у Новгороді-Новогрудку), Kiovientis palatinat (Київське воєводство), Kiovia Moscovitica (Київщина московська – Полтавщина, частина Київського воєводства, з якої почалася московська окупація), Russiae Moscovitica (Росія-Московія), Tartariae Moscovitica pars (Татарія-Московія), Tartaria Minor (Мала Татарія). На мапах того ж часу Холмщина з Замостям називається Чорною Руссю (Russie Noire, Palatinat de Belez).

Йоганн-Баптист Гоманн (нім. Johann Baptist Homann; 20 березня 1664, Оберкаммлах, Баварія — 1 липня 1724, Нюрнберг) — німецький географ і картограф, засновник картографічного видавництва у Нюрнберзі, що було провідним видавцем мап у Німеччині 18 століття.

З мап України найбільш відома його праця «Vkrania que et terra Cosaccorvm cum vicinis Walachiae, Moldaviae, Minoris Tartariae Provinciis» («Україна — земля козаків із сусідами — Волощиною, Молдавією та Малими Татарськими провінціями»). Після його смерті постійно доповнювались і виходили нові версії цієї мапи. Перше видання — 1712 р. (Нюрнберг). Опублікована в атласі «Atlas von hundert Charten». Формат 46 x 57,5 см. Мапа видавалася протягом 1712—1740 рр.

Карта Гоманна, складена на основі карти України Ґійома Боплана, карти Польщі К. Данкертса і карти Московії Г. Деліля. На карті картуш розміщено в верхньому лівому куті. На ньому зображено шість чоловічих постатей — в центрі сидячу фігуру гетьмана Івана Мазепи, ліворуч від нього — шведський емісар в військовому мундирі з шаблею в правиці, поряд з ним — три сидячі фігури козаків. Праворуч від Мазепи на задньому плані постать Петра І на тлі російського державного прапору, ближче до гетьмана — постать в шляхетському одязі — вірогідно, що це Станіслав Ліщинський — польський магнат, один з претендентів на польську корону і майбутній король Польщі, Пилип Орлик — генеральний писар за гетьманування Мазепи чи можливо Андрій Войнаровський — небіж гетьмана. На мапі позначене місце Полтавської битви 1709 року; землі Задунайської Січі, які у 1711 році були передані Туреччині, позначені у складі Кримського ханства; вказане будівництво Перекопського валу тощо.

http://www.vkraina.com/ua/maps#1720

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE