Politerno > Тернопільщина > Спадщина. Чортків. Частина 2. Від османів до наших днів. ФОТО

Спадщина. Чортків. Частина 2. Від османів до наших днів. ФОТО

  • 5 Травня, 2021
  • 6452 Переглядів
  • 0

Осінь 1655 року. Місто і замок захопили об’єднані козацько-російські війська. Брацлавський воєвода Павло Потоцький був захоплений в полон.

1672 рік. Османська імперія почала війну (1672 – 1676) з Річчю Посполитою і вторглася на підконтрольні полякам землі. Величезна турецько-татарська армія, очолювана особисто султаном Мехмедом IV (1642 – 1692) на своєму шляху осаджує, штурмує і руйнує безліч замків і фортець. Після захоплення Кам’янця, турецько-татарські війська продовжили наступ у напрямку Бучача і Львова. По дорозі вони захоплюють і руйнують Чортків.

 

Результатом першого етапу військової компанії стало підписання Бучацького мирного договору (18 жовтня 1672), згідно з яким Поділля переходило під владу турків.

















тут починаються городи






1672 – 1683 роки. Чортків знаходиться під владою турків. На захоплених землях турки впроваджували новий територіально-адміністративний поділ. Так Чортків став центром Чортківської нахії, що входила до складу Подільського пашалика. Намісник турецький паша влаштував свою резиденцію в Чортківському замку.

1683 рік. Польські війська під керівництвом Андрія Потоцького витіснили турецький гарнізон з міста.
1699 рік. Між Османською імперією і «Священної Лігою» (Австрія, Венеція, Річ Посполита і Росія) був укладений Карловицький мирний договір, згідно з яким Річ Посполита знову отримувала контроль над Поділлям. Чортків офіційно повернувся під владу поляків.

Замок переходить у власність роду Садовських.

тут, вже лютий песець, він же самобуд …








“родзинка огляду” – відхоже місце під вежею …


















18 століття. Замковий палац перебудовується. До цього моменту замок втратив своє оборонне значення і тому його укріплення пристосовують під житлові потреби. У цей період дві оборонні вежі, що примикають до старого палацу, були перетворені в палацові ризаліти. Із зовнішньої стіни палацу, на території між виступаючими за лінію стін вежами, була влаштована відкрита тераса. Під терасою перебували підвальні приміщення, подані з зовнішньої сторони замку аркадою.

1779 рік. Г. Садовський здає замок в оренду австрійському уряду. У стінах старіючого укріплення австрійців розмістили склади.

Початок 20 століття. Подільське туристично-краєзнавче товариство провело консервацію руїн замку.

зайдемо на подвір’я замку


















11 лютого 2010 року. за розпорядженням Кабінету Міністрів України замок в Чорткові був переданий Міністерству регіонального розвитку та будівництва. Раніше замок перебував на балансі адміністрації області.

Замок увійшов до складу Національного заповідника «Замки Тернопілля». Його руїни планують спочатку законсервувати, а потім реставрувати.

У серпні 2010 архітектурна майстерня Юрія Вербовецького завершила розробку попереднього проєкту, на основі якого можуть бути проведені роботи з реставрації та пристосування замку. Проєкт розроблявся на замовлення Національного заповідника «Замки Тернопілля».

спустимося в доступний і розчищених підземних ярус




















Проєкт передбачав розмістити в відреставрованих і відремонтованих приміщеннях замку музеї, картинні галереї, ресторани і номери готелів (від простих до елітних), а також всілякі тематичні атракціони і т.п.

Проєкт розроблявся ще до того, як на замчищі були проведені ґрунтовні археологічні розкопки і тому, ймовірно, проєкт реставрації та пристосування замку згодом може змінитися. Наприклад, на момент створення проєкту не були точні відомості про місцезнаходження замкового колодязя, про структуру зруйнованих замкових веж і підвальних приміщень комплексу.





















Наші дні. Замковий комплекс відносно непогано зберігся. Оборонні стіни вціліли на значну висоту практично по всьому периметру, збереглися дві вежі (з 4-х) і руїни перебудованого палацу, що примикає до вцілілих башт. Від більшості внутрішніх будівель залишилися численні підвали і фрагменти стін. Замок, переданий на баланс Національного заповідника «Замки Тернопілля», готують до реставрації.

піднімемося наверх і пройдемо руїнами палацу










нутрощі південно-західної вежі








Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE