Politerno > Україна і світ > До Дня Перемоги ветеранам виплатять 175 тисяч… не в Росії

До Дня Перемоги ветеранам виплатять 175 тисяч… не в Росії

  • 5 Травня, 2021
  • 790 Переглядів
  • 0

Раз на рік російська влада згадує про тих, без кого “країни просто не було б”. І від щедрот своїх дарує до Дня Перемоги подарунок – одноразову грошову виплату. Цього року ветерани ВВВ отримають по 175 тисяч рублів. Це в Казахстані. В Узбекистані – 85 тисяч рублів. У Киргизії – 61 тисячу. Російські ветерани напевно тішаться, разом же Берлін брали, чи не так? Нащо рахувати і порівнювати з 10 тисячами для народу-переможця…

У Росії ж люблять пишатися минулим? Так ось, в минулому році, коли був ювілей Перемоги, порівняння було кращим. Тоді ветерани отримали максимум по 75 тисяч. В Азербайджані – 67 тисяч, у Вірменії – 43 тисячі, в Білорусі – до 73 тисяч. У Грузії виплати склали 13 тисяч, в Україні ветеранам дали від 2,5 до 11 тисяч.

Але це був важкий «ковідний» рік. При тому, що виплати отримали близько мільйона чоловік (не тільки ветерани), бюджет не тріснув. А зараз?

Нехай буде знову мільйон чоловік. По 10 тисяч кожному (одноразова виплата ветеранам ВВВ до Дня Перемоги в 2021 році, затверджена Пенсійним фондом Росії) – це 10 мільярдів. У полковника Захарченка на квартирі вилучили майже 9 мільярдів готівкою. У полковника Черкаліна – 12 мільярдів. Це незаконні гроші.

А ось, наприклад, законні. Найбільший дохід за 2020 рік серед представників федеральної влади задекларував сенатор від Камчатського краю і співвласник «Океанрибфлоту» Валерій Пономарьов – 4,1 млрд руб. У 2021 році на оплату праці членів Ради Федерації і депутатів Держдуми, а також їх помічників витратять 8,9 млрд руб. Фінансування нижньої палати парламенту в цьому році складе 12 мільярдів. Правління «Газпрому» рекомендувало виплатити акціонерам дивіденди в розмірі 297,1 мільярда рублів. Ще раз – це законні гроші. Це просто ілюстрація того, що гроші в країні є.

Так що аргумент, що, мовляв, в республіках Середньої Азії ветеранів мало (наприклад в Казахстані їх всього 3 тисячі), а у Росії багато, тому вони там і платять як слід, – слабенький. Росія значно більша, та й багатша. Тут швидше цікавий інший момент: щедрі виплати ветеранам чомусь відбуваються в країнах, як би це м’якше, не надто демократичних.

Гроші в країні є, обурюються у коментарях тверезі росіяни, додаючи, що саме російські ветерани повинні відпочивати на кращих курортах світу, жити в палацах на Рубльовці і кататися на «Майбахах» з особистим водієм. Число саме учасників й інвалідів ВВВ в Росії зараз – близько 60 тисяч осіб. Невже так важко їх забезпечити? Це не просто обнуляє розмови про соціальну справедливість. Це заганяє соціальну справедливість нижче плінтуса.

Але розмови про любов і повагу до ветеранів у Кремлі дуже люблять. Цитати з головного: «Ми повинні бути вічно вдячні героям Великої Вітчизняної війни», «Безумовно, ключовим завданням для всіх нас була і залишається турбота про ветеранів», «Наш святий обов’язок – захистити справжніх героїв. Ми схиляємося перед усіма ветеранами покоління переможців». І навіть закон спеціальний прийняли – про кримінальне покарання за образу ветеранів. Один засуджений за хамство вже є. А решта? 10 тисяч раз на рік за “найбільший подвиг” – це повага чи образа?



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE