Politerno > Україна і світ > Венеційська комісі надала терміновий висновок по законопроєкту Зеленського щодо ВРП

Венеційська комісі надала терміновий висновок по законопроєкту Зеленського щодо ВРП

  • 6 Травня, 2021
  • 560 Переглядів
  • 0

Венеційська комісія заявила, що міжнародні експерти мають брати участь у відборі членів Вищої ради правосуддя, а рішення щодо призначень мають підтримати щонайменше двоє міжнародних експертів. 

Відповідний висновок Венеційської комісії оприлюднено на її сайті.

“Рішення Етичної ради слід вважати прийнятими, якщо чотири члени проголосували “за” і якщо серед цих чотирьох членів є щонайменше два міжнародні експерти; у разі роздільного голосування його слід повторити, якщо знову виникла така ситуація, то вирішальним є голосування, що включає щонайменше двох міжнародних експертів”, – зазначили у комісії.

Так, в комісії надали 11 рекомендацій щодо законопроєкту президента Володимира Зеленського №5068. Останнім пропонується створити Етичну раду, члени якої встановлюватимуть відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

До Етичної ради входитимуть три людини з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, та три людини, яких оберуть міжнародні організації.

У свою чергу Венеційка наголосила, що в законі мають бути викладені критерії професійної етики та доброчесності. Окрім того, мандат міжнародних експертів має діяти шість років. 

Також вказується, що закон має надавати Етичній раді слідчі повноваження щодо його роботи. Під час відбору членів ВРП можна застосувати правила, за якими обирали суддів Вищого антикорупційного суду. 

Комісія також назвала нереалістичним термін у три місяці, за який Етична рада має перевірити чинних членів Вищої ради правосуддя. До того, Венеційка рекомендує наділити Етичну раду повноваженнями укладати перелік кандидатів на посаду членів ВРП, а не комітет Верховної Ради з питань правосуддя. 

У висновку також рекомендується, щоб Етична рада надавала висновки про невідповідність на посаді НАЗК та НАБУ для подальших дій. 

Як відомо, лютому президент Володимир Зеленський законопроєктом запропонував створити Етичну раду з профоцінювання і доброчесності членів ВРП.

Нагадаємо, 10 березня суддю Луцького міськрайонного суду Волинської області Інну Плахтій було обрано членом ВРП терміном на чотири роки, як і раніше було обрано з’їздом троє членів ВРП – Сергія Болотіна, Віталія Саліхова, та Валерія Сухового.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE