Politerno > Тернопільщина > Спадщина. Чортківський замок. Погляд з небес. Частина 1. ФОТО

Спадщина. Чортківський замок. Погляд з небес. Частина 1. ФОТО

  • 25 Квітня, 2021
  • 7696 Переглядів
  • 0

Замок Гольських у місті Чортків або Чортківський замок.

Поселення було засновано біля річки Серет (притока річки Дністер). Ймовірно, на місці Чорткова ще в давньоруські часи існувало укріплене поселення.

 

1427 рік. Перша письмова згадка про поселення, яке тоді називалося Чартковіце. Саме під такою назвою місто було відзначено на картах періоду правління польського короля Владислава II Ягайло (близько 1351 – 1434).

15 – 17 століття. У цей період Чортків неодноразово піддавався нападам татар, турків і козаків, місто руйнувалось, але згодом кожен раз відбудовувалось.

Перший етап будівництва: кінець 15-16 століття (дерев’яно-земляні укріплення), початок 17 століття (кам’яний замок).

Останній етап будівництва: 18 століття.







15-16 століття. У цей період в Чорткові, в сотні метрів від русла річки Серет, був побудований замок, основу фортифікацій якого становили дерев’яно-земляні укріплення – вали, рови, а так само дерев’яні оборонні споруди. В результаті татарських набігів замок неодноразово руйнувався, ремонтувався і перебудовувався.

1494 рік. Татарський напад.
1522 рік. Власник Чорткова Юрій (Єжи) Чортківський домігся для міста Магдебурзького права.
1534 рік. Татарський напад.
1549 рік. Татарський напад.




Середина 16 століття. У місті налічувалося близько 200 будинків і проживало близько 1000 жителів.

1578 рік. Місто і замок переходять від Чортківського під владу подільського воєводи Яна Сенявського.

1597 рік. Від Сенявського місто і замок переходить Станіславу з роду Гольських.

Початок 17 століття. Гольський на місці старого дерев’яно-земляного замоку починає будівництво нових кам’яних укріплень. До 1610 року будівництво було завершено.

Місце для спорудження укріплень було обрано не зовсім вдало – неподалік від замку знаходилася домінуюча над ним височина, звідки в разі облоги ворог міг спостерігати за пересуванням противника по території замку, а також, ймовірно, ефективно обстрілювати з артилерії захисний периметр укріплення.




Матеріалом для будівництва укріплень служив місцевий піщаник. Замок у плані був регулярним, п’ятикутним. 4 кута оборонного периметра були укріплені вежами (до наших днів вціліли 2), що виступали далеко за лінію стін і тому добре фланкували прилягаючий до стін простір. Товщина стін укріплень сягала 2 метрів.

Вежі замку мали різну форму: південно-західна башта – п’ятигранна, північно-західна – чотиригранна, 2 вежі, які не збереглися (північно-східна і південно-східна), ймовірно, були п’ятигранними. Ці 2 втрачені вежі фланкували трикутним залом стіни (типовий прийом подільських фортифікаторів), спрямований в бік нависаючої над замком гори. У всіх веж, крім оборонних ярусів, були підвальні приміщення. Перекриття верхніх ярусів були, ймовірно, дерев’яні. У кожному з оборонних ярусів були пророблені бійниці з лучковими перемичками. Замкові ворота були розташована в товщі північної стіни.




Двір замку по периметру був забудований житловими будинками та господарськими спорудами. В якості зовнішніх стін для цих споруд використовували оборонні стіни замку. У підземних рівнях цих споруд були влаштовані численні підвали.

У західній частині замкового комплексу був розташований прямокутний палац, побудований в стилі ренесансу. Будівля примикала до двох кутових башт замку. Палац був двоповерховим. Фасад обох поверхів палацу, що виходили у внутрішній двір замку, мав аркадні галереї. Приміщення першого поверху будівлі, призначеного для господарських потреб, були перекриті хрестовими і напівциркульними склепіннями. Верхній поверх був відведений під житлові приміщення. Сюди можна було потрапити, піднявшись відкритими сходами, що ведуть на галерею.




1618 рік. Вдова Яна Гольського, Софія Ланскоронська, передає місто і замок Стефану Потоцькому.

1634 рік. Татарський напад.

Осінь 1648 року. На початку повстання під керівництвом Богдана Хмельницького козацькі війська, очолювані Максимом Кривоносом, за підтримки місцевого населення захопили Чортківський замок. На деякий час в замку розмістився опорний пункт повстанців, які незабаром рушили звідси у напрямку Бучачу.

Літо 1649 року. Козаки знову захоплюють місто і замок.






Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE