Politerno > Україна і світ > У Празі відправили за ґрати трьох бойовиків “ДНР” у справі про тероризм

У Празі відправили за ґрати трьох бойовиків “ДНР” у справі про тероризм

  • 25 Квітня, 2021
  • 806 Переглядів
  • 0

У п’ятницю, 23 квітня, райсуд Праги-5 узяв під варту трьох із п’яти обвинувачених, які брали участь в бойових діях на сході України і яких слідчі вважають терористами.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на чеський ресурс Novinky.

У матеріалі місцевого видання відзначається, що суд узяв під варту осіб, що воювали на стороні російських найманців – керівника “Об’єднання чехословацьких солдатів в резерві миру” Івана Кратохвіла, члена об’єднання Мілоша Уржецького і попа Пржемисла Івана Гадраву.

Всі вони – громадяни Чехії.

Прокурор Вищої прокуратури Праги Мартін Біли пояснив, що такий запобіжний захід потрібен, оскільки обвинувачені можуть утікти або вплинути на свідків, які ще не виступили в суді.

За даними видання, всім трьом пред’явлено звинувачення в тероризмі, участі в терористичній групі, фінансуванні тероризму та підтримці і пропаганди тероризму. Також звинувачується одна юридична особу.

Згідно з повідомленням, організація “Об’єднання чехословацьких солдатів в резерві миру” займалася збором коштів для поїздок людей в зону бойових дій і може бути безпосередньо пов’язана з російськими спецслужбами. Вона регулярно влаштовувала військові навчання з використанням “дозволеної законом зброї і її копіями” і проводила “військові дні” для чеських школярів. Члени організації різко негативно налаштовані проти НАТО.

Видання називає 56-річного Пржемисла Івана Гадраву священиком “з явною проросійською орієнтацією”, якому було доручено духовне управління громадою при церкві Св.Вацлава в Літомержіце.

Постанова суду не остаточна, обвинувачені ще можуть її оскаржити. Адвокати обвинувачених рішення поки не коментують.

Нагадаємо, Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

У зв’язку з цим Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів, вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

Чехія вирішила зрівняти кількість співробітників російського посольства у Празі з кількістю співробітників чеського посольства у Москві, що означає висилку ще близько 70 співробітників російського диппредставництва.

Росія має час до кінця травня вивезти своїх працівників і дипломатів.

У п’ятницю, 23 квітня, на знак солідарності з Чехією, Литва, Латвія і Естонія вирішили оголосити російських дипломатів у своїх країнах персонами нон грата.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE