Politerno > Україна і світ > Дональд Трамп і Надія Савченко. Що їх об’єднує

Дональд Трамп і Надія Савченко. Що їх об’єднує

  • 31 Березня, 2017
  • 1458 Переглядів
  • 0

 

Надія Савченко швидко пройшла, можна сказати – пробігла, шлях від “народної героїні” до “засланого агента ФСБ”. А Дональда Трампа звинувачують в проросійськості і в тому, що мало не завдяки втручанню Кремля в американський вибори він став президентом США.

Обох персонажів об’єднують закиди за лобіювання інтересів Кремля. Але хто більше за всіх зацікавлений в цій критиці?

По Трампу. Якби в Кремлі дійсно мали серйозний вплив на Трампа, то вели б себе тихіше води, нижче трави, щоб не нариватися на великий скандал і знімати вершки. У будь-якому випадку, якщо у Трампа і була якась симпатія до Росії, то після всіх скандалів, що трапилися на цю тему, він вже тричі подумає, перш ніж зважитися на бодай якісь кроки в бік Росії. А якщо навіть і зробить такі кроки, нехай тричі виправдані, то противники Трампа отримають благодатний грунт для звинувачень.

Раз Кремль не може контролювати американського президента, то залишається робити вигляд, що може контролювати, і експортувати цю тему в США з метою гострого внутрішнього конфлікту. Для цього Кремль активно закидає демократам США псевдодокази своєї мегадружби з Трампом, мовляв “ТрампНаш”, і одночасно Кремль доносить Трампу через посередників, мовляв “сам бачиш, як демократи на тебе наговорюють”. У такій спосіб Росія намагається посіяти нестабільність всередині США.

Тепер по Савченко. Російської ФСБ добре знайомий психотип пасіонаріїв – цією темою вони займалися ще з часів КДБ. Прямо контролювати пасіонарія ніхто не в силах. Тому неможливо було завербувати Савченко і дати їй вказівки по диверсійної місії в Україні. Але ФСБ вивчила психотип Савченко і розробила механізм маніпуляції нею для використання в якості інструменту дестабілізації України.

Наприклад, їй дозволили провести переговори про обмін військовополоненими з кремлівськими маріонетками Захарченко та Плотницьким для легітимізації псевдореспублік і створення картинки громадянського конфлікту в Україні.

А щоб все думали, ніби вона – агент Кремля, дозволили їй приїхати в Москву до Верховного суду РФ на вирок по апеляції Карпюка і Клиха. Хоча Савченко своїми висловлюваннями ( “потрібно вибачитися перед жителями Донбасу” та іншими) і діями залишає ФСБ без роботи над іміджем Савченко як кремлівського диверсанта. Все це негативно впливає на наших західних партнерів, які зробили так багато для тиску на Путіна і звільнення Савченко, але вже сумніваються в доцільності нової допомоги Україні.

Кремль дуже любить блеф. І дуже хоче підтримувати образ Путіна як “генія думки”, здатного на багатоходівки. Звідси і спроба Кремля виставляти ряд речей в якості своїх перемог і досягнень. Дві абсолютно різні фігури – Трамп і Савченко – відмінно ілюструють модель геополітичної гри Росії, яка не має реального контролю над цими фігурами, але створює видимість контролю, і вміло використовує критику на адресу цих фігур.

Олексій Мінаков

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE