Politerno > Україна і світ > Луценко розповів кому ще загрожують підозри

Луценко розповів кому ще загрожують підозри

  • 31 Березня, 2017
  • 1344 Переглядів
  • 0

Так як російський олігарх Ігор Кесаєв перебуває на території Російської Федерації, оголосити йому підозру у справі “Тедіс” можна лише заочно.

Про це сказав генеральний прокурор Юрій Луценко, виступаючи на брифінгу у Києві.

“Кесаєв перебуває на території Російської Федерації, тому поки що ми не маємо з ним контакту”, – відповів він на запитання, чи затримано Кесаєва, чи вручено йому підозру.

Генпрокурор пояснив, що Кесаєву буде оголошено підозру виключно у заочному порядку.

“Оцінимо документи і приймемо рішення. Все керівництво “Тедіса” знаходиться в Україні. По всіх місцях проживання та в офісах ідуть обшуки”, – сказав Луценко

“Сьогоднішні обшуки мають на меті отримати документи, на основі яких і буде сформовано підозри до усіх, хто порушував наше законодавство, тим самим сприяючи фінансуванню тероризму. Йдеться про керівництво компанії “Мегаполіс”–”Тедіс”, і про представників державних органів, які мали б не допустити монопольне становище та порушення санкції Ради національної безпеки й оборони України”, – зазаначив генпрокурор.

За словами Луценка, слідство найбільше цікавить фінансова частина – “припинення цього фінансового фонтану, який незаконно виводив гроші з України і частина якого могла йти на фінансування озброєння до терористичних організацій”.

“Голова наглядової ради заводу імені Дегтярьова, який випускає кулемети й автомати для російської армії, є керівником юридичного офісу, який керує бізнесом усієї компанії “Мегаполіс” в Україні. Цей факт установлено слідчо-оперативним шляхом, зараз і в цьому офісі теж проводяться відповідні слідчі дії”.

“За нашими оцінками, від 2 до 3 мільярдів гривень було виведено в чорний ринок і переправлене в Російську Федерацію”, – наголосив він.

Луценко додав, що на всьому пострадянському просторі створили монополію “Мегаполіс”, монополія “Мегаполіс Україна” виникла 2012 року.

“2012-й рік, мені здається, пам’ятають усі. Хто і що сприяло такій монополій, слідство встановить – в тому числі, оцінить дії тодішнього керівництва Антимонопольного комітету. У зв’язку з тим також сьогодні йдуть виїмки документів”, – сказав Луценко.

“Компанія отримала монопольне право на продаж цигарок по всій Україні, всі інші конкуренти були мінімізовані або взагалі задавлені. “Мегаполіс”, який потім перейменувався в “Тедіс”, має розгалужену структуру, яка включає як представництво юридичне, так і людей, які співпрацювали з політиками і правоохоронцями”, – заявив він.

“Для цього були спеціальні особи. Ми будемо оцінювати їхні дії з точки зору відповідності законодавству, а також їхніх партнерів, з якими вони спілкувалися, – на ступінь адекватності до законодавства їхніх дій”, – запевнив генпрокурор.

Він не знає, чи бував Кесаєв в Україні, але зазначив: “Принаймні, у постреволюційний час я такої інформації не маю. Думаю, що після початку війни це стало би неможливим – він був би негайно затриманий поліцією”.

“Тому їхнє спілкування йшло дистанційно. Оперативним шляхом ми встановили, що фактично московська юридична фірма керувала всіма діями, в тому числі, й фінансовими, “Мегаполісу”, потім “Тедісу”. Саме звідти приймалися рішення, в якому обсязі й коли виводити гроші з України. Саме це стало підставою для наших підозр”, – сказав Луценко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE