Politerno > Україна і світ > Ляшко здійняв скандал на засіданні уряду, щодо ролі Фірташа, Льовочкіна й Бойка на ринку газу

Ляшко здійняв скандал на засіданні уряду, щодо ролі Фірташа, Льовочкіна й Бойка на ринку газу

  • 5 Квітня, 2017
  • 1483 Переглядів
  • 0

Кабінет міністрів доручив Антимонопольному комітету з’ясувати, чи мають компанії Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна та Юрія Бойка монопольне становище на ринку газу в Україні.

Як повідомляє УП, на вимоги фракції “Радикальної партії” Олега Ляшка, уряд вирішив створити робочу групу з цього приводу.

5 квітня, фракція Радикальної партії розблокувала трибуну і залишила сесійну залу Верховної Ради для того, щоб взяти участь в засіданні уряду. Ляшко з усією парламентською фракцією прийшов на засідання Кабміну, де йому дали виступити з заявою щодо рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

“Вся Україна стоїть на вухах від рішення НКРЕКП про встановлення абонплати за лічильники. В результаті цього мільйони українців будуть більше платити за газ. У першу чергу постраждають люди, які менше використовують газ, які економили, відгукуючись на ваші заклики, переходили на альтернативні види опалення”, – зазначив Ляшко.

“Міністр соціальної політики Андрій Рева вчора сказав, що від встановлення абонплати вартість зросте як мінімум для 4,5 мільйонів українських родин”, – додав він.

Ляшко наголосив, що НКРЕКП не скасувало, а призупинило рішення – а виникло воно, на переконання “радикалів”, у результаті корупції.

“”Нафтогаз” звертає увагу на те, що так звані газзбути – псведопостачальники газу, переважна більшість яких належать Фірташу, – є непотрібними посередниками газу для населення, не несуть відповідальності та ризиків, пов’язаних із постачанням газу, та не створюють додаткової цінності для споживачів”, – заявив він.

Лідер “радикалів” додав: “”Нафтогаз” просить уряд та Антимонопольний комітет розглянути можливість усунення необґрунтованої монополії групи Дмитра Фірташа у цьому сегменті ринку. У нас така сама вимога”.”

“У мене питання: чому олігархи Фірташ, Льовочкін, Бойко під прикриттям влади сидять на газовому ринку. Чому українці 24 мільярди в рік мають витягнути з власної кишені за договорняк між олігархами і владою?” – обурився Ляшко.

“Покладуть собі на офшорні компанії – ви ходите, підписуєте меморандуми з Міжнародним валютним фондом, землю українську продаєте, пенсійний вік підвищуєте, український ліс необроблений хочете вивезти взамін чергових кредитів – а Фірташ і компанія, Льовочкін-Бойко, мільярди кладуть собі в кишені”, – додав він.

“У нас вимога розглянути звернення “Нафтогазу” і прибрати корупціонерів-олігархів Фірташа, Льовочкіна й Бойка з газового ринку, щоб українці не платили в їхні кишені Фірташу, видно, на адвокатів не вистачає у Відні – тому він вирішив за рахунок українців набити собі кишені” – сказав Ляшко.

“Хочу попередити про персональну відповідальність кожного, хто покриватиме цю корупцію”, – заявив Ляшко.

За його словами, Фірташ, Львочкін і Бойко “незаконно, безплатного користуються державним майном, народним майном”:

“В селах люди за свої гроші будували газопроводи – і сьогодні вони мають ще платити подать? Як у казці про Чиполіно податок на дощ? Сьогодні податок на лічильники – завтра на те, що ми дихаємо!”, – сказав Ляшко.

Він передав письмове звернення і закликав уряд “викинути корупцію з газового ринку” і попередив: “Ви можете не почути нас, але ви не можете не чути мільйони українців”.

Ляшко також додав, що “ціна на газ для людей непідйомна” – і попросив її знижувати
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман погодився, що розрахунки були необґрунтовані.

“Багатомільярдні статки з’явилися з того, що в Україні були різні ціни на газ. Схеми Онищенка, в тому числі: він купляв державний газ за 2 тисячі гривень, продава його як комерційний за 7 тисяч гривень – 5 тисяч ці ділки клали собі в кишені й на цьому заробляли мільярди. Ми припинили це і кожній людині дали підтримку адресно”, – сказав він.

Гройсман дав доручення уряду: “Перший віце-прем’єр сформує групу, почнемо працювати – залучити всі необхідні міністерства, плюс Міністерство внутрішніх справ”.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував доручити Антимонопольному комітету з’ясувати монопольне становище на ринку газзбутів Фірташа і Льовочкіна.

Гройсман підтримав: “Давайте зробимо тоді два доручення (уряду): звернення до Антимонопольного комітету і доручення утворити групу з Міністерством економіки. Залучимо депутатів, може, профільний комітет – з’ясуємо, яка ситуація, що ми можемо зробити”. Члени Кабміну підтримали цю пропозицію.

Ляшко подякував Кабміну за можливість виступити, а Гройсман попросив депутатів підтримати 5 реформ, які пропонує уряд.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE